Gordon Ramsays luksusender lå i sin egen møkk, med åpne sår og brukne vinger

Så ble de tvangsforet og omgjort til Michelin-mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er den britiske dyrevernorganisasjonen Viva! som avslører delikatesse-endenes groteske levevilkår.

På video- og bildemateriale fra organisasjonen går det fram at endene holdes i bittesmå bur, der de uten annet valg ligger i sin egen avføring, hos enkelte med åpne sår og brukne vinger og nebb.

- Dette er rett og slett tortur. Jeg kan ikke skjønne at Ramsay kan forsvare dette, sier Justin Kerswell, kampanjeansvarlig hos Viva!, og legger til:

- Vi har sett mange tilfeller av dyremishandling i løpet av organisasjonens 20 år lange eksistens, men dette materialet fra Gordon Ramsays underleverandør er noe av det verste vi har vært borti.

Gåse- og andelever fra leverandøren Ernest Soulard har vært i salg hos stjernekokken Ramsays restauranter Gordon Ramsay, Maze og Savoy Grill. De to førstnevnte hedres i den prestisjetunge Michelin-guiden, med henholdsvis tre og en stjerne.

Avbryter samarbeidet Ramsay kunne da heller ikke forsvare de svært grove funnene. Overfor Dagbladet bekrefter en talsperson for Gordon Ramsay Group at stjernekokken avbryter samarbeidet med den franske leverandøren Ernest Soulard. Funnene stammer fra fem Ernest Soulard-gårder i Vendee-regionen i Frankrike.

- Vi er blitt klar over disse anklagene nå. Vi har nå avbrutt alt kjøp av foie gras fra denne leverandøren mens vi undersøker nærmere, sier talspersonen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for Soulard opplyste ifølge Daily Mirror at selskapets sjef skulle ta kontakt og kommentere funnene, men så skjedde ikke. Dagbladet har søkt Soulard for en kommentar, også uten hell.

Tvangsforing Gåse- og andelever er en omdiskutert delikatesse. I Frankrike er det lang tradisjon for tvangsforing av gjess og ender, for å produsere den feite leveren som er kjent og ettertraktet blant gourmeter verden rundt.

Bøndene presser et langt rør presset ned i fuglenes spiserør, før magen pumpes full av en fett- og karbohydratrik matblanding. Metoden heter «gavage», og gjør at leveren kan bli opptil ti ganger sin naturlige størrelse.

FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!
FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!
FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!
FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!
FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!
FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!
FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!
FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!
FORSØMT: Endene som skulle bli til gåselever hos Gordon Ramsays prisbelønte restauranter i London levde under svært kummerlige forhold. Flere hadde åpne sår og brukne vinger og nebb, og sto innelåst i svært trange innhegninger. Foto: Viva!

Ved Ramsay-leverandørens gårder var det imidlertid ikke «bare» den utskjelte foringsmetoden som var gjenstand for kritikk.

Flere av endene var åpenbart syke, de hakket på hverandre, hadde åpne sår og klarte nesten ikke å bevege seg inne i de bitte små innhegningene de satt i.

- Barbari I Storbritannia har en rekke profilerte dyrevernere og dyrevernorganisasjoner reagert på funnene. En talsmann for den respekterte dyrevernorganisasjonen RSPCA er klokkeklar:

- Forholdene på denne gården er sjokkerende, men i bunn og grunn finnes det ingen forsvarlig måte å produsere tradisjonell foie gras på.

BBC-legende og dyreverner Bill Oddie sier til Daily Mirror at produksjonen av gåselever er uetisk og usivilisert, og at alle som har noe med virksomheten å gjøre burde være flaue og fulle av skam. Sir Roger Moore, kjent blant annet fra en lang karriere som James Bond, er en erklært Viva!-støttespiller.

- Gåselever er barbari kamuflert som en delikatesse, raser Sir Roger Moore.

STJERNEKOKK: Gordon Ramsay er en av verdens mest kjente og beundrede kokker. Foto: AFP / NTB scanpix
STJERNEKOKK: Gordon Ramsay er en av verdens mest kjente og beundrede kokker. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer