LYNVISITT-GORDON: Her vinker Gordon Brown farvel til innbyggerne i Rochdale. For noen timer, i hvert fall. For rett etterpå begynner han å snakke nedsettende om Gillian Duffy, sitatene fanges opp av mikrofon, og statsministeren må tilbake for å si unnskyld. Foto: Scanpix
LYNVISITT-GORDON: Her vinker Gordon Brown farvel til innbyggerne i Rochdale. For noen timer, i hvert fall. For rett etterpå begynner han å snakke nedsettende om Gillian Duffy, sitatene fanges opp av mikrofon, og statsministeren må tilbake for å si unnskyld. Foto: ScanpixVis mer

- Gordon viste sitt sanne jeg

Kritikerne ut mot Brown etter mikrofonflausen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Reaksjonene er sterke etter statsminister Gordon Browns mikrofonflause tidligere i dag.

Selv om Brown har beklaget både overfor Gillian Duffy, til offentligheten og til sine medarbeidere i partiet, har skaden skjedd.

Og det på verst tenkelige tidspunkt, dagen før den siste TV-debatten, den som skal handle om økonomi. Som tidligere finansminister er dette på mange måter Browns hjemmebane.

Nå spørs det hvor lett det blir å tette luka til rivalene i meningsmålingene.

Avslørte sannheten
For nå er det andre ting enn pund og pennies som får britenes oppmerksomhet. De konservatives finanspolitiske talsmann, George Osborne, mener vi i dag fikk se statsministerens sanne jeg.

- Det er greia med parlamentsvalg — de avslører sannheten ved mennesker, sier Osborne, ifølge Daily Telegraph.

- Jeg tror kommentarene hans taler for seg selv. Offentligheten vil dømme selv. De vil se på hva han sa til kvinnen og hva han sa da han trodde ingen andre lyttet, og trekke sine egne konklusjoner.

Clegg: - Må ha respekt
Brown har lenge hatt et bøllestempel. Men sjelden har det vært mer vannfast enn nå. Valgkampkometen Nick Clegg mener Brown ikke hadde noe annet valg enn å beklage:

- Hvis du svarer på folks spørsmål, må du gjøre det med respekt. Uansett hva du mener om dem — ikke fornærm dem. Det var riktig av ham å unnskylde seg, sier Clegg.

Han mener det er folkelig oppførsel å innimellom utbasunere ting som ikke alle andre skal høre, men i en valgkamp er respekt stikkordet.

Mange spør seg nå om Gordon Brown tapte valget på dette opptrinnet. Sannheten er vel heller at han gjorde det langt vanskeligere å vinne, og at tapet har vært forårsaket lenge før, ifølge The Times-kommentator Sam Coates.

«Vil dette øyeblikket avgjøre valget? Sannsynligvis ikke. Kan det bety at han faller fra 28 prosent av stemmene ned til 26? Kanskje», skriver Coates.

Gordon Browns innenriksminister Peter Mandelson tar sin sjef i forsvar.

- Jeg er redd for at man noen ganger fanges opp av en mikrofon på denne måten, mens du sier noe du egentlig ikke mener, men som du sier i kampens hete.

- Vi gjør det alle sammen, vi beklager det alle sammen. Jeg mener folk skal dømme ham etter hvordan han har respondert, sier Mandelson til BBC.

MOTSTANDER: De konservatives skygge-finansminister George Osborne. Foto: Scanpix
MOTSTANDER: De konservatives skygge-finansminister George Osborne. Foto: Scanpix Vis mer