Gore best for Europa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Både visepresident Al Gore og guvernør George W. Bush er sentrumskandidater. I valgkampen har mange velgere hatt store problemer med å danne seg en klar oppfatning av forskjellene i den innenrikspolitikken de søker velgernes støtte til. De største ulikhetene mellom kandidatene kommer til syne i utenrikspolitikken som tradisjonelt har minst betydning for valgutfallet. Men alle som er avhengige av forholdet til supermakten, er mest opptatt av dette.
  • Den utenrikspolitiske rådgiveren til guvernør Bush, professor Condoleezza Rice, forskrekket sikkerhetspolitikerne i Europa da hun i et intervju sa at Bush vil trekke ut de soldatene USA har i NATO-styrken i Kosovo, hvis han vinner valget. Fallskjermsoldater skal ikke brukes til å følge barn i barnehagen, sa hun. Bush har kritisert president Clinton og visepresident Gore for deltakelsen i fredsbevarende oppdrag. Han sier at amerikanske soldater skal forberede seg på krig, og på å vinne den dersom den kommer. Humanitære intervensjoner som den i Kosovo, må andre ta seg av.
  • Utspillene er blitt møtt med skarpe reaksjoner, og Bush var rask til å dempe inntrykket av at han vil melde USA ut av NATO. Men i valgkampen har Bush vært klart mer isolasjonistisk enn Gore. Bush vil si opp ABM-avtalen mellom USA og Russland, og bygge et rakettforsvar som kan undergrave hele systemet av avtaler om atomnedrustning og våpenkontroll. Gore går inn for en forhandlingsløsning og et mindre rakettforsvar. Bush vil bygge ned samarbeidet med Russland, mens Gore vil fortsette Clintons linje. Bush ser på Kina som en strategisk konkurrent, mens Gore kaller Kina en strategisk partner. Bush er skeptisk til FN, mens Gore vil samarbeide med verdensorganisasjonen.
  • Dersom Bush vinner valget, vil supermakten i større grad enn hittil prøve å diktere resten av verden sine løsninger. Men selv om noen av guvernørens rådgivere antakelig vil sørge for at utslaget ikke blir altfor stort, vil de fleste europeere føle seg tryggere med Al Gore i Det hvite hus.