- Gore for president!

Etter Oscar, Emmy og Nobel, mener Al Gores tilhengere at han bør ta Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Tipper og jeg vil dra til Oslo og ta imot denne prisen på vegne av alle de som har jobbet så lenge og så hardt for å forsøke å få budskapet ut om krisen planeten står overfor, sa Gore da han i kveld kommenterte fredsprisen.

Nå mener politiske observatører at utdelingen av fredsprisen til Al Gore også vil øke trykket for å få ham til å stille til presidentvalget i 2008. Men ifølge nære venner er det trolig et trykk han vil motstå.

En venn, som har vært aktiv i Gores tidligere kampanje, sier til CNN at Gore ikke vil kaste seg inn i valgkampen fordi han ikke ønsker å kjøre en kampanje mot Hillary Clinton. Bare dersom hennes kampanje får problemer, ville Gore vurdere å stille.

- Om hennes kampanje fikk problemer, tror jeg demokratene trolig ville vende seg til Al Gore fordi de vet at han er valgbar - han har vært valgt, sier CNNs politiske kommentator Bill Schneider.

Han legger til at Gore trolig likevel vil si nei.

Hillary gratulerer

Senator Hillary Clinton, som nå leder meningsmålingene i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, var i dag blant gratulantene etter at hennes manns tidligere visepresident nå også er fredsprisvinner.

– Gratulerer til Al Gore med den svært fortjente fredsprisen. Hans engasjement og utrettelige arbeid har vært viktig for å øke internasjonal bevissthet om global oppvarming, skriver Clinton på HillaryClinton.com.

TAPTE MED KNEPEN MARGIN: Demonstranter under innsettelsen av Bush som president i 2001. Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix
TAPTE MED KNEPEN MARGIN: Demonstranter under innsettelsen av Bush som president i 2001. Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix Vis mer

Gore var visepresident for Bill Clinton frem til 2000, men tapte presidentvalget i kampen mot George W. Bush i 2000. Han fikk senere et enormt gjennombrudd som miljøforkjemper med filmen «En ubehagelig sannhet,» som har fått både Oscar og Emmy-pris.

Selv valgte Gore å heve seg over politikken i sin første kommentar fra San Fransisco tidligere i dag.

- Jeg føler meg beæret over å dele Nobels fredspris med FNs klimapanel. Klimakrisen er ikke et politisk spørsmål, det er en moralsk og åndelig utfordring, for menneskeheten.

Bare to dager før fredsprisen ble utdelt, ble den tidligere visepresidenten over helsides annonse i New York Times bedt om å stille som presidentkandidat i 2008.

«Amerika og verden trenger en helt akkurat nå - noen som vil heve seg over vanlig politikk og gi vårt land og verden virkelig håp,» stod det i annonsen fra DraftGore.com som var underskrevet av 136 000 signaturer.

To dager etter at annonsen ble kjørt var det kommet inn 30 000 nye underskrifter, og nå håper grunnlegger Monica Friedlander (47) at fredsprisen skal gjøre Gore enda mer aktuell som presidentkanddiat. Hun avviser likevel at annonsen var timet i forhold til prisen.

- Alt vi har forsøkt, er å overbevise ham om at det er moralsk viktig for ham å være kandidat, sier Friedlander.

Ingen tanker om valg

- Gore for president!

Selv om Al Gore gjentatte ganger har sagt at han ikke har tanker om å bli presidentkandidat igjen, er det flere pressgrupper som nå forsøker å overtale ham til å kaste seg inn i neste års valgkamp.

- Han er dypt takknemlig for de oppriktige ønskene bak denne annonsen og forstår hva det bunner i, men han har ingen tanker om å stille som kandidat, sier Gores talskvinne Kalee Kreider til nyhetsbyrået AP.

Gore vant i 2000 flertallet av amerikanske velgere i kampen mot George W. Bush, men tapte flertall blant valgmannsstemmene i Høyesterett etter en juridisk dragkamp om valgresultatet i Florida.

Siden den gang har den tidligere senatoren fra Tennessee jobbet mot global oppvarming.

FÅR STØTTE: Annonse i New York Times for to dager siden.
VIL NEPPE STILLE:</B> Venner sier Al Gore vil motstå presset.