Gore ga seg

- Jeg er sterkt uenig med kjennelsen til den føderale høyesteretten, men jeg respekterer den, sa Al Gore. Klokka 03 i natt norsk tid ble det amerikanske valget endelig avsluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les Høyesteretts avgjørelse her! (FindLaw)

- Dette har vært et uvanlig valg og jeg er skuffet over resultatet, sa Gore i den direktesendte TV-talen i natt.

Amerikanske kommenatorer roste i natt Gore for en vel gjennomført tale og en verdig sorti. Som ventet holdt Gore en tale der han, til tross for sin skuffelse, appellerte til samhold blant amerikanerne. Samtidig gratulerte han George W. Bush med seieren.

- Nå skal jeg hjem til Tennessee og reparerer et hagegjerde, avsluttet demokratenes presidentkandidat.

- Ut over det, vet jeg ikke hva jeg skal bedrive i tiden fremover.

Mange anser Gore for å være ferdig i amerikansk topp-politikk, etter å ha skuslet bort en opplagt vinnersjanse.

Det var Gore sin valgkampleder William Daley som i en kunngjøring i går signaliserte at demokratene ville gi seg. Kunngjøringen kom om lag et halvt døgn etter at USAs høyesterett avsa en kjennelse som gikk i Bush' favør.

USAs 43. president George W. Bush holdt sin seierstale én time seinere, en tale han etter egne utsagn skrev allerede i går.

- Jeg ble ikke valgt for å tjene ett parti, men én nasjon, sa USAs kommende president i talen, som ble holdt i Representantenes hus i Austin, Texas.

Talen til Bush var mer myntet på de som ikke stemte på ham, enn de som gjorde det. Og som Gore en time før, oppfordret også Bush til samhold etter et valg helt utenom det vanlige - et valg som det tok intet mindre enn 36 dager å avvikle.

<B>VERDIG:</B> Det ble i forkant spekulert i om Gore ville ta et kraftig oppgjør med de føderale høyesterettsdommerne. Men nattens tale ble en sindig oppfordring til samhold, samt en takketale til staben bak Gore-kampanjen.