Gore og Bush biter negler

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg tør ikke spå utfallet av denne saken. Hver gang jeg har spådd hva som vil skje videre, har jeg tatt feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa visepresident Al Gores sjefsadvokat, David Boise, da han kom ut fra USAs høyesterett i går. Og i likhet med Boise er det knapt noen andre som tør spå utfallet i høyesterett.

I løpet av de vel halvannen time lange forhandlingene i høyesterett måtte advokatene svare på skarpe, klare og omfattende spørsmål fra dommerne. I hovedsak ville dommerne ha svar på advokatenes oppfatning av om Floridas høyesterett holdt seg innenfor valglovene i Florida da de beordret håndtelling av avviste stemmer i hele staten, eller om føderale lover var involvert.

Først og fremst ville de ha svar på om Floridas høyesterett bare hadde tolket valglovene, eller om de med sin beslutning hadde laget en ny lov. Dernest ville de ha svar på om den generelle standard for håndtellingen ga samme beskyttelse for begge kandidatene. Ikke overraskende hadde advokatene motstridende oppfatninger av hva som var de riktige svarene.

Ingen timeplan

USAs høyesterett har ikke gitt noen timeplan for når en kjennelse vil foreligge. Det eneste som er sikkert er at presidentkandidatene Bush og Gore vil være under et enormt press fram til den historiske kjennelsen foreligger.

- Dette er første gang i historien at høyesterett har tatt en sak som kan føre til at retten bestemmer hvem som skal bli USAs neste president, sa David Boise da retten trakk seg tilbake.

Både Al Gore og George W. Bush var ute av syne for media så lenge forhandlingene pågikk. Bush holdt seg utilgjengelig på sin ranch utenfor Austin, og Gore holdt seg bak lukkede dører i visepresidentens residens i Washington.

Men Bush rådgivere gir stadig klarere signaler om økende optimisme i Bush-leiren, og med god grunn. Fem av de fire dommerne i høyesterett har allerede signalisert at de ikke liker håndtellingen i Florida. For at håndtellingen skal fortsette, og gi Al Gore en ny mulighet, må en av de fem mest konservative dommerne skifte side.

Planene klare

Går høyesteretts kjennelse mot Al Gore, har Bush-leiren allerede planene klare for hvordan de skal markere at George W. Bush blir USAs neste president. Ifølge New York Times har en av Bush rådgivere sagt at de forbereder et «anstendig, men kort intervall» slik at Al Gore kan innrømme nederlaget. Deretter planlegger Bush en framtreden på alle riksdekkende TV-kanaler, og holde en tale hvor han ber om «gjenforening» i landet.

Utkastet til talen sirkulerer allerede blant Bushs topprådgivere i Washington og Florida.

<B>LANG PROSESS:</B> Theodore Olsen , advokaten til George W. Bush snakket med journalistene etter å ha lagt fram republikanernes syn muntlig for Høyesterett. Dommene utsatte de to partene for harde og vanskelige spørsmål.