- Gore påvirker USAs neste president

Utenriksministeren smiler etter klimafrokost på Grand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nobelprisvinner Al Gore er i ferd med å skape en sterk politisk plattform i USA som kan være en pådriver for USAs neste president i klimaspørsmålet, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I formiddag møtte Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim de to fredsprisvinnerne, Al Gore og lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri.

Støre mener at Gores optimisme og driv i klimaspørsmålet er noe som er veldig viktig og bra for saken.

På møtet drøftet de klimapolitikk sett fra et globalt perspektiv, ned til hva et land som Norge kan gjøre for å redusere utslippene av klimagasser, opplyser Støre.
USA og Kina
- Blant annet kom vi inn på hvordan en olje- og gassnasjon som Norge kan ta i bruk ny teknologi for å redusere utslippene fra denne sektoren, men vi drøftet også hvordan vi kan få en global pris på utslipp av CO2 som ledd i å få ned utslippene, sier Støre.
 
Han påpeker betydningen av at Norge iverksetter tiltak for å få ned utslippene samtidig som han understreker hvor veldig viktig det er å få med seg de store utslippsnasjonene som USA og Kina.

Både Solheim og Støre understreket etter møtet betydningen av et bredt folkelig engasjement som kan tjene som en pådriver for å få politikerne til å gjennomføre nødvendige klimatiltak.


Ned innen 2015
På spørsmål fra NTB om ikke det er like påkrevd med et politikerengasjement i saken, svarer Solheim at politikerne må gå foran og vise vei.

- Vi må gå gjennom hver sektor av samfunnet og se hva som kan gjøres med utslippene, og vi er nødt til å gjøre noe på alle områder. Politikerne må gjøre det lettere å handle klimavennlig, og innen 2015 må vi se at utslippene går ned, sier han.

- Vi kommer til å tape denne kampen dersom vi setter vår lit til hva hver enkelt person kan gjøre, sier Støre. (NTB - Arnt Folgerø).

 KLIMA TIL FROKOST:  Fra venstre utenriksminister Jonas Gahr Støre,miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, statssekretær Heidi Sørensen i Miljøvernepartementet, fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra Pachauri og Nobelkomiteens sekretær, direktør Geir Lundestad. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix.
KLIMA TIL FROKOST: Fra venstre utenriksminister Jonas Gahr Støre,miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, statssekretær Heidi Sørensen i Miljøvernepartementet, fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra Pachauri og Nobelkomiteens sekretær, direktør Geir Lundestad. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix. Vis mer