Gore rett hjem

Al Gore har noe å fortelle Jens Stoltenberg om miljøvern og CO 2 -utslipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØSTEN 1997 i Kyoto så jeg Al Gore snakke lidenskapelig om miljøtrusler og klimaendringer. Hele konferansen ble oppløftet ved synet av en amerikansk visepresident, som virket oppriktig engasjert i miljøspørsmål, og som på amerikansk vis behersket det evangeliserende melodrama bedre enn noen. Kanskje var det håp for en Kyoto-avtale likevel?Men Gore var opp som en løve og hjem som en skinnfell. Lakonisk innrømmer han ni år seinere, på turné med sin mye omtalte miljøfilm «En ubeleilig sannhet», at han bare klarte å omvende en senator i Washington. I landet hvor prisen på en gallon bensin er målestokken på hvor fri innbyggerne er, var Gores dommedagsprofetier umulig å selge.

ETTER DEN TRAUMATISKE valgskandalen i 2000, tilbrakte en helskjegget Gore ett år i kontemplativ isolasjon før han kom ut av sin egen skygge med et nytt kall: Han skulle bli klodens redningsmann.Ett år etter orkanen «Katrina» er amerikanerne endelig modne for Gores budskap, som han bringer med seg til Oslo og Jens Stoltenberg i dag: Hvis vi ikke gjør noe drastisk for å stanse global oppvarming, vil det ende i katastrofe. Filmen viser smeltende isbreer, orkaner, hetebølger og oversvømmelser. Ikke akkurat Kristen Gislefoss og værmeldingen fra Blindern. Dette er skumle greier, helt på høyde med det skrekkeligste fra Hollywood, lyder forhåndsreklamen.Men det spørs om Jens Stoltenberg lar seg skremme.

DE TO MENNENE møttes i Kyoto for ni år siden, og etter det har Stoltenberg vært statsminister to ganger uten å bringe Norge nærmere Kyoto-målet. I påvente av et teknologisk mirakel, vurderer regjeringen flere av gårsdagens løsninger for å avverge morgendagens energikrise. Al Gore vil nok stusse over at miljønasjonen til Gro, på flere områder er en miljøsinke, og det er mulig han har et mer lydhørt publikum i SVs miljøminister Helen Bjørnøy enn i kraftmannen Stoltenberg.Men Al Gore viste heller ikke stor handlekraft i miljøsaker i løpet av sine åtte år som visepresident. Kritikerne av dokumentarfilmen peker dessuten på at han ikke kommer med konkrete forslag til løsninger. Mange avfeier også programmessig «En ubeleilig sannhet», som manipulerende og ubalansert skrekkpropaganda. I motsatt ende trekker miljøvernere på skuldrene og kaller den «en grei gjennomgang» av velkjente fakta.

MEN OM BUDSKAPET er spissformulert og unyansert, har Al Gore lykkes i å sette miljø på dagsorden i sitt hjemland. California vedtok nylig å redusere statens utslipp av drivhusgasser med 25 prosent innen 2020, i tråd med Kyoto-avtalen. Guvernør Arnold Schwarzenegger har i motsetning til verdens rike Kyoto-sinker, deriblant Norge, tro på at California kan vise resten av USA at miljøvern lønner seg. Da vil også verden følge etter.First we take Manhattan, then we take Berlin. Kanskje til og med Oslo?