Gore tapte igjen

Al Gore tapte på begge fronter da to domstoler i Florida i kveld forkastet demokratenes krav om å slette republikanske stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Terry Lewis Martin fylke og dommer Nikki Clark Seminole fylke kom til samme konklusjon: Uregelmessigheter i valgprosedyren var ikke alvorlige nok til at stemmene skulle forkastes.

Søksmålene fra demokratiske velgere tok sikte på å få forkastet forhåndsstemmer i de overveiende republikanske valgdistriktene. Bakgrunnen er ganske teknisk.

Søknadsskjemaene for forhåndsstemming manglet velgernummer, som seinere ble påført av republikanske valgfunksjonærer. Saksøkerne ville at 25.000 stemmer skulle kjennes ugyldige, noe som ville gi Gore valgseieren i Florida.

Visepresidenten stilte seg ikke formelt bak søksmålet, som harmonerte dårlig med partiets gjentatte påpekning om at alle stemmer må gjelde; hovedargumentet for manuell nytelling i andre valgdistrikter. Det er likevel ingen tvil om at demokratene ville takket og bukket, om saksøkerne hadde fått medhold.

USA venter fortsatt på den trolig viktigste rettsavgjørelsen i valgoppgjøret. Floridas høyesterett skal ta stilling til Al Gores anke over en lavere domstols kjennelse. Den forkastet Gores krav om at 14.000 stemmer i Miami-Dade og Palm Beach skulle telles om igjen. Også denne kjennelsen kan komme i kveld. Hvis Gore taper, regner de fleste observatører med at presidentvalget er avgjort og George W. Bush kan flytte inn i Det hvite hus 20. januar.