Gore tar grepet

NEW YORK (Dagbladet): Hvis Al Gore vinner valget tirsdag, vil han legge vekt på intelligens, lojalitet, profesjonell tyngde og vilje til mangfold når han plukker ut sine 14 regjeringsmedlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush deler ut makt

Al Gore er kjent for å gå ned i detaljene og diskutere grundig, men når han tar en bestemmelse, står han fjellstøtt på den.

UTENRIKSMINISTER:

Nåværende FN-ambassadør for USA, Richard C. Holbrooke, kan etter lang tjeneste se muligheten til en jobb han lenge har ønsket seg. Holbrooke har blant annet vært USAs ambassadør i Tyskland, Clintons hovedforhandler for fredsavtalen om Bosnia i Dayton og direktør for Lehman Brothers. Holbrooke er kjent for sin direkte og til tider grovkornete form, men han står først i køen for den viktige stillingen. Alternativer er blant andre tidligere majoritetsleder i Senatet George Mitchell.

FORSVARSMINISTER:

Toppjobben i Pentagon går ofte til en sivilist, men Gore kan overraske og ikke følge noen tradisjon. Han overrasket kraftig da han valgte Joe Lieberman til visepresident. I motsetning til Clinton trenger han ikke velge en republikaner som William Cohen. Clintons troverdighetsproblem med militæret er ikke Gores problem. Derfor vil Gore gå i egne rekker, og et navn som er kastet fram er Norman Dicks. Han er en god venn av Gore og vil mer enn gjerne ut av Representantenes hus hvis demokratene får et flertall etter valget.

Clintons sikkerhetsrådgiver, Samuel R. Berger, kan også bli spurt, men mange mener Berger nå vil ha en mindre utsatt jobb.

SIKKERHETSRÅDGIVER:

Gore vil høyst sannsynlig utnevne Leon S. Furth til Bergers etterfølger som sikkerhetsrådgiver. Furth har i mange år vært Gores rådgiver, men flere navn spøker i kulissene.

JUSTISMINISTER:

Den viktige stillingen som justisminister har Janet Reno hatt i Clintons regjering, men det er hennes nestkommanderende, Eric H. Holder, som nevnes som etterfølger under Gore. James S. Gorelick og Walter E. Dellinger er to andre navn i kabalen.

FINANSMINISTER:

For ikke å uroe finansmarkedet vil Gore høyst sannsynlig beholde Clintons finansminister, Lawrence H. Summers. Han har selv signalisert ønske om å fortsette.

HANDELSMINISTER:

Norman Mineta stortrives i jobben og Gore kan også bestemme seg for å beholde Mineta. Problemet er at Gore hadde sett seg ut Mineta som transportminister før han tok William M. Dailey ut av handelsdepartementet da han gjorde Dailey til sin valgkampleder.

STABSSJEF:

William M. Dailey er en naturlig sjef for Gores stab i Det hvite hus, men mye tyder på at Dailey vil hvile på sine laurbær og skaffe seg en mer behagelig jobb i den private sektor hvis Gore vinner valget. Gores nære venn og Washington-lobbyist, Tom Downey, er derfor et aktuelt navn.

MILJØVERN:

Bobby Kennedy Jr. er et av de interessante navnene som kastes fram med tanke på departementet for miljøvern.

HUD-SEKRETÆR:

Det som kan kalles et distriktenes utbyggingsfond er nå ledet av Andrew Cuomo, og Gore vil sikkert håpe at sønnen til New Yorks tidligere guvernør Mario Cuomo blir ved sin lest. Mye tyder på at Andrew Cuomo vil stille som kandidat til guvernørvalget i New York i 2002.

Kilde: National Journal

BRYR SEG: Al Gore pleier å stå fjellstøtt på de avgjørelsene han tar, men først etter å ha diskutert dem detaljert og grundig.