Gore tar innpå

Bushs ledelse har krympet fra 1784 til 229 stemmer når 66 av 67 valgdistrikt i Florida, blant disse Palm Beach County, er ferdig med omtellinga. Men presidentvalget er langt fra avgjort. Palm Beach offentliggjør ikke sin nye håndtelling fredag, men begynner på nytt lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gores menn krever håndtelling i fire kommuner i Florida. Demokratens kampanjesjef, William Daley, vil også få avklart hva som egentlig har skjedd i Palm Beach County. Her er 19.000 forkastet på grunn av dobbel stemmegivning, melder Daley til CNN. Han utelukker ikke at valget i Florida må gjøres på nytt.

- Vi har aldri opplevd et mer urettferdig valg i historien, sier Daley ifølge AP.

Og om ikke det er nok: I Iowa melder republikanere at de undersøker muligheten om å ha omtelling i staten - som Gore vant hårfint.

Floridas telleapparater melder at de vil ha talt opp stemmene i dag, men at de ikke vil bli offisielt godkjent før den 17. november. Dette er samme dag som utenlandsstemmene blir klare.

Kan vinne Florida men tape valget

Og selv om Bush skulle vinne Florida, og dermed få de 25 avgjørende valgmansstemmene fra staten, så er det ikke sikkert at han blir president.

Valgmennene i 35 stater er nemlig ikke juridisk bundet til å stemme på den kandidaten de har sagt de skal stemme på.

Gore ligger foran Bush i antall faktiske stemmer, og hvis bare tre av Bush sine valgmenn skifter side blir Gore president selv om Bush vinner Florida.

Utsatt til lørdag

NTB melder at valgstyret i Palm Beach County i Florida ikke kunne legge fram resultatet fra presidentvalget i fylket torsdag. Tellingen begynner på ny i morgen, sa valgtjenestemenn i natt norsk tid.

Fylket ville ikke sende inn noe resultat fra nytellingen av stemmene i tirsdagens valg til en delstatsdekkende oversikt over valgutfallet. I stedet må frustrerte amerikanere vente på resultatet. Eksperter mente det endelige utfallet tidligst ville være klart til offentliggjøring 17. november, altså fredag til uken.

Valgthriller

Thrilleren fortsetter i valgdistrikt etter valgdistrikt. Siden omtellinga startet i går, har Al Gore krøpet innpå stemme for stemme. George W. Bush ledet med 1784 stemmer. Delstatens valglov krever omvalg med en så knapp seier. Les hvordan

omtellinga

foregår.

Dette har skjedd med Bush-ledelsen på 1784 stemmer under omtellinga:

 • Ledelse til Bush etter 14 distrikter: 1772
 • Ledelse til Bush etter 21 distrikter: 1278
 • Ledelse til Bush etter 28 distrikter: 943
 • Ledelse til Bush etter 32 distrikter: 941
 • Ledelse til Bush etter 38 distrikter: 830
 • Ledelse til Bush etter 45 distrikter: 795
 • Ledelse til Bush etter 51 distrikter: 792
 • Ledelse til Bush etter 55 distrikter: 781
 • Ledelse til Bush etter 58 distrikter: 403
 • Ledelse til Bush etter 62 distrikter: 341
 • Ledelse til Bush etter 66 distrikter: 229

Her

finner du en oversikt over stemmefordelingen i valgdistriktene i Florida fra første og andre tellerunde.

Dagbladet.no følger omtellinga.

Rasler med juridiske sabler

Det er ventet at alle de nær 6 millioner stemmene er omtalt i 18-tida lokal tid - eller tidlig i natt norsk tid. I resten av USA har Gore sikret seg 260 valgmenn, og Bush 246. Vinneren blir den som passerer 270. Med andre ord - den som får flertall i Florida, blir amerikansk president 20. januar 2001.

Med et så jevnt løp kan Bush vinne på grunn av valgrot i Palm Beach. Forvirrende hullkort førte trolig til at erkekonservative Pat Buchanan fikk rundt 3000 Gore-stemmer - mer enn nok til at Al Gore ville vunnet Florida. Mens Buchanan i nabodistriktene fikk under 800 stemmer, fikk han 3407 i demokrat-bastionen Palm Beach.

Forkastet 19 000 stemmer

- Det var vanskelig å skjønne hvem man stemte på. Jeg fant ikke ut av det, og jeg har en doktorgrad, sier Eileen Klasfeld til nyhetsbyrået AP.

Tre personer i Palm Beach har gått til søksmål for å få omvalg i distriktet. I det ene distriktet ble over 19 120 stemmer forkastet fordi folk hadde krysset av for mer enn en kandidat. I Broward-distriktet ble 7000 stemmer forkastet av samme grunn.

I Pinellas-distriktet ble det kunngjort at Gore økte ledelsen med 465 stemmer, men dette ble trukket tilbake på grunn av tellerot. En tredje telling er igang, og det er ventet at Gore vil ta innpå flere med flere hundre stemmer når resultatet er klart.

Flere svarte amerikanere ringte fortvilt til borgerrettslederen Jesse Jackson fordi de hadde hatt problemer med å skjønne stemmesedlene. Han fløy rett til Miami hvor han og andre svarte ledere nå raser mot valgrotet som kan koste demokratene seieren. Flere steder i sør-statene planlegger de nå aksjoner.

- Ulovlige stemmesedler

Også Det demokratiske partiet rasler med sablene.

- Gore-leiren vurderer å kreve en gransking av påstandene om uregelmessigheter under Florida-valget, sier valgkampleder William Daley.

Partiets advokater sier at den kontroversielle stemmeseddel-designen er ulovlig, og at det kan bli aktuelt å forlange omvalg i Palm Beach.

- Vi skal møte advokatene og våre støttespillere i dag, og vil forsøke å finne ut hva vi skal gjøre, sier Daley til CNN.

Fra glede til skuffelse

Tunga på vektskåla kan bli de postlagte stemmene fra Florida-borgere i utlandet. Reglene sier at de skal vente til 17. november for å gi stemmene tid til å nå fram. Ved forrige valg ble det avlagt 2300 utenlandsstemmer.

Både demokratene og republikanerne har sendt juridiske team til Florida for å forsikre seg om at tellinga blir gjort ordentlig. To tidligere utenriksministre administrerer overvåkinga. James Baker leder Bush-delegasjonen og Warren Christopher står i Gores hjørne.

Bush ble utropt som valgets vinner, og trodde har var sikret plass i Det hvite hus i 40 minutter på morgenkvisten i går. Den grenseløse gleden ble snudd til enorm skuffelse og usikkerhet. I dag er han igjen på offensiven.

- De siste tallene viser at jeg har vunnet Florida. Vi har full tiltro til at den nye opptellinga vil vise samme resultat, sier George W. Bush.

Al Gore trøster seg med at han har fått flest stemmer nasjonalt, og tviholder på håpet om å dra fra Bush i Florida-opptellinga.

- Vi vet ikke ennå resultatet, og jeg ser hvilket usedvanlig øyeblikk dette er for vårt demokrati, sier Gore og legger til at det er lurest å si minst mulig.

Les om den kaotiske omtellinga hos

Miami Herald

og hos

Orlando Sentinel

.

Les mer om

Palm Beach County

som for tida er verdens mest omtalte valgdistrikt.

STEMMEKRØLL: Flere velgere forsøkte å trykke et hull foran sin kandidat Al Gore, mens stemmen havnet på Pat Buchanan.
<B>HÅPER: George W. Bush og Laura hilser sine velger i dag tidlig, men nå krymper ledelsen i den avgjørende staten Florida.