Gore til søksmål mot valgopptelling i Florida

Demokratenes presidentkanidat, Al Gore, varsler søksmål etter at Floridas valgansvarlige, Kathrine Harris, bestemte at det offisielle stemmetallet vil bli godkjent uten manuelt opptalte stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmene i Florida vil avgjøre hele presidentvalget i USA. Av seks millioner stemmer, leder republikanernes presidentkandiat, George W. Bush med beskjedne 300 stemmer. Al Gores håp er at den manuelle opptellingen skal gi ham det lille overtaket som skal til for å bli USAs neste president.

Valgstyret vil lørdag godkjenne valgresultatet inkludert forhåndsstemmene, men uten de manuelle stemmene. Harris sa sent onsdag kveld at fylkene som tidligere på dagen begrunnet hvorfor de trenger mer tid til å fintelle stemmer, ikke kunne få det, og dermed ikke kunne inkluderes i det offisielle stemmetallet for Florida.

Ingen begrunnelse i loven

Harris sa ingen av dem møtte kriteriene som er satt opp for slike tilfeller i Floridas lovverk. Fylkene Palm Beach og Broward mente å ha gode grunner for å telle videre, mens Miami-Dade søkte om å få levere inn et tilleggsresultat, selv om fristen offisielt gikk ut tirsdag ettermiddag.

Al Gores kampanjeleder Bill Daley sa like etterpå at det er uheldig at hun hadde det så travelt med å avgjøre dette, og at de vil ta saken opp i retten.

Avvist

Floridas høyesterett avviste samme ettermiddag et krav fra Harris og Bush-kampanjen om å stoppe den manuelle tellingen. At høyesterett ikke ville stoppe tellingen, regnes som en seier for Gore. Demokratene mener Harris, som er republikaner og har drevet valgkamp for Bush, hele veien har tenkt partipolitikk, og på alle vis har motarbeidet den manuelle tellingen.

En dommer sa tirsdag at Harris ikke på vilkårlig basis kan avvise å ta med stemmer som kommer inn etter fristen som gikk ut tirsdag klokken 17.00.

Kommentatorer mente onsdag kveld at det ikke var noe som stoppet fylkene fra å telle videre, men trolig kommer de til å avvente nye rettsvurderinger. Bush-kampanjen forsøker også å få stanset tellingen gjennom det føderale rettsapparatet. De fikk avslag i Miami mandag, men onsdag ble det klart at ankedomstolen i Atlanta vil behandle saken. De begynner den rettslige høringen torsdag ved 13-tiden norsk tid.

Al Gore ønsker å møte George W. Bush for å bedre tonen dem imellom, men Bush ønsker ikke å møte Gore før valget er avgjort.