Gore tilbake med full styrke

ST. LOUIS, MO (Dagbladet): Al Gore er tilbake som farlig utfordrer for George W. Bush etter tv-debatten i natt. Borte var det vannkjemmete håret og hele snill-gutt-spillet. Det var Al fra landsmøtet i Los Angeles som vendte tilbake med hele seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem som vant velgernes hjerter og hjerner får vi vite 7.november, men om få dager vil meningsmålinger vise om Gore har klart å ta fra Bush forspranget han fikk etter den andre tv-debatten i Nord Carolina for en uke siden. Jake Tapper fra internettavisa Salon var helt klar i sin dom etter å ha fulgt Bush og Gore i to år: Gore drepte Bush i natt.

Dødsstraff

Nattas debatt handlet først og fremst om utdanning, helsereformer og skattelette. Utenrikspolitikken kom i bakgrunnen. Det samme gjorde et spørsmål om dødsstraff og våpenkontroll. Gore utfordret overhode ikke Bush på dødsstraff fordi han er tilhenger av dødsstraff selv. Og flertallet av amerikanske velgere synes skremmende nok at dødsstraff ikke er en viktig sak under valget.

Mer patetisk var det da Bush med gravalvor snakket om hvor viktig det var å få folk til å lytte, da han ble spurt hva han ville gjort som amerikansk president i Midt-Østen-konflikten. Også Gore var forholdvis generell i sine svar her.

Politiker-forakt

Taktikken til Bush var hele tiden å konfrontere Gore med at all visepresidentens erfaring er fra USAs politiske sentrum i Washington som den jevne amerikaner forakter. Bush forsøker hele tiden å være folkets mann. Han snakker hele tiden om at han stoler mer på hver enkelt amerikaner enn på politikerne i Washington.

Han er tilsynelatende hyggelig, men har en utstråling som ikke virker helt trygg. Like fullt klarer han å sno seg unna faktasjekking med en slags sjarm. Det er ingen tvil om at George W. Bush kan ha en Ronald Reagan-effekt på velgerne som kan gi ham seieren 7.november.

Ikke vippet av pinnen

Al Gore lot seg ikke vippe av pinnen denne gangen, men konfronterte Bush med tallene Texas-guvernøren skilter med når det dreier seg om skattelette og trygd. Og det er fremdeles forholdsvis vanskelig å forstå hvem som trikser mest med tall. Det er først og fremst irriterende for tv-seerne, som lengter etter klare svar på kompliserte saker.

Bush snakker hele tiden om konsekvenser. Hans kriminalitetsbekjempelse og henrettelser er konsekvensdrevet. Testing i skolene er det samme. Og det er på mange måter forståelig for velgerne. Al Gore bruker mer tid på forklaringer, noe som ikke betyr forenklinger. Og det når ikke alltid fram.

Al Gore hadde ett mål i natt. Det var å vise forskjellene mellom Bush og ham selv. Det klarte han denne gangen.

KJØR DEBATT: De to presidentkandidatene George W. Bush (t.v.) og Al Gore møttes natt til i dag til tv-debatt.
GJORDE DET BRA: Al Gore klarte kom tilbake med full styrke i natt.