- Gore ville vunnet i et normalt valg

Visepresident Al Gore ville ha vunnet valget i Florida med 23.000 stemmer mer enn rivalen George W. Bush om det ikke var noen tekniske eller menneskelige feil, skriver Miami Herald lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miami Herald baserer sin antakelse på en statistisk analyse av alle de om lag 185.000 stemmene som ble forkastet av forskjellige grunner. I utgangspunktet baserte analysen seg på at alle som avla stemme, hadde til hensikt å stemme på en presidentkandidat.

Avisen sammenliknet de forkastede stemmene med de gyldige resultatene i hvert enkelt distrikt og antok at fordelingen blant de forkastede ville være likt.

Teoretisk betyr det at hvis 400 velgere i et distrikt stemte på Bush, 500 på Gore, 100 for de to tredjekandidatene Ralph Nader og Pat Buchanan og 100 stemmer ble forkastet, ville Bush fått 40, Gore 50 og de to andre 10 stemmer i tillegg.

Dermed ville Bush fått 78.000 av de forkastede stemmene og Gore 103.000, noe som ville gitt Gore seieren i Florida og dermed i presidentvalget.

Avisen understreker at analysen er rent hypotetisk, men at den likevel gir et så godt bilde som mulig av hvordan valgresultatet ville vært om ingen feil var begått.

Som ventet er republikanernes kommentar at det ville vært sikrere å spå i hånden, mens demokratene tar analysen til inntekt for sine krav om full opptelling av de forkastede stemmene.

Ekspertene strides om analysen er legitim, men de fleste er enige om at sluttresultatet er rimelig. Privat innrømmer mange republikanere at Gore sannsynligvis fikk flest stemmer i Florida, og det er derfor de kjemper med nebb og klør mot ny opptelling.

(NTB-AFP)

DEMONSTRERER: Ifølge avisa Miami Herald ville Al Gore ha vunnet Florida med god margin dersom alle de forkastede stemmene hadde vært gjennomgått.FOTO: SCANPIX/REUTERS