Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gorilla ble skutt for å redde gutt (4). Flere hundre tusen krever at foreldrene straffes. Nå snakker guttens mor ut

- Uhell skjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 17 år gamle gorillaen Harambe ble skutt og drept i helga, etter at en fire år gammel gutt klatret over et stengsel og falt tre meter ned i ei vollgrav i gorillainnhegningen i Cincinnati Zoo i USA. Det har fått dyrevenner over hele verden til å rase. 

I videoen øverst i denne saken kan man se hvordan den 180 kilo tunge menneskeapen tok tak i gutten og dro ham gjennom vannet.

Dagbladet skrev mandag om underskriftskampanjen «Justice for Harambe» på Change.org, som krever at 4-åringens foreldrene stilles til ansvar for at gorillaen ble avlivet. Natt til tirsdag har over 233 000 personer skrevet under på oppropet.

Samtidig krever man at barnevernet og politiet følger opp familien, så ikke fireåringen og søsknene hans kommer ytterligere til skade. 

- Jeg passer på barna mine Etter å ha mottatt kritikk og hets i sosiale medier, skal guttungens mor ha tatt til Facebook for å svare kritikerene, ifølge amerikanske People.

- Folk er altfor raske til å dømme foreldre for å ha tatt blikket bort fra barnet sitt. Alle som kjenner meg vet at jeg passer godt på barna mine, skal kvinnen ha skrevet i Facebook-innlegget som siden har blitt slettet. 

Oppropet på Change.org hevder blant annet at foreldrene ikke passet godt nok på barnet, som de hevder gjentatte ganger skal ha forsøkt å komme inn i innhegningen. Videre heter det at dyrehagen ikke kan klandres for hendelsen.

- Uhell skjer, men jeg er takknemlig for at de rette personene var på rett sted til rett tid. Takk til alle som hjalp meg og sønnen min, og viktigst av alt: takk Gud, skal guttens mor ha skrevet videre. 

- Valgte rett Dyrehagedirektør Thane Maynard sier dyrehagens ansatte ikke hadde noe alternativ. 

- Våre ansatte måtte ta det tøffe valget, og de valgte rett fordi de reddet den vesle guttens liv. Det kunne ha endt veldig galt, sa Maynard under en pressekonferanse lørdag gjengitt av WWLTV.

Mange kritikere hevder at bilder og amatørvideoklipp av hendelsen viser at gorillaen forsøker å beskytte gutten, fra det Harambe opplevde som aggressive rop fra folkemengden.

- Gorillaen kom i full fart mot gutten, men slo ham ikke. Det virket som om han passet på barnet, beskyttet ham. Det virket ikke som om gorillaen var aggressiv, sier øyenvitne Brittany Nicely til ABC News

Ekstrem styrke Den massive kritikken i sosiale medier går i hovedsak ut på at gorillaen ikke skulle vært nødt til å bøte med livet, som følge av at et menneskebarn kom inn i hans territorium. 

- Vi snakker om et ekstremt sterkt dyr på over 180 kilo. Så nei, barnet ble ikke angrepet, men hva som helst kunne skjedd i en slik situasjon. Gutten var definitivt i fare, sa dyrehagedirektør Maynard under en ny pressekonferanse mandag.

Ifølge Daily Mail ble fireåringen dratt rundt av gorillaen i vollgraven i rundt ti minutter. Han befant seg mellom beina på gorillaen da den ble skutt.

- Vi er alle sønderknuste over at denne tragiske ulykken førte til at en kritisk utrydningstruet gorilla måtte dø. Dette er et stort tap for dyrehagefamilien og gorillapopulasjonen på verdensbasis, sa dyrehagedirektør Thane Maynard.

Han opplyste at en bedøvelsespil ikke ville slått ut Harambe umiddelbart, og at man derfor så seg nødt til å skyte med skarpt for å beskytte gutten. 

Gorillagården ble midlertidig stengt for publikum etter hendelsen, men dyrehagen mener det er trygt å besøke anlegget.

Den lille gutten ser ut til å komme fra hendelsen uten varige fysiske skader.

SØRGER: Demonstranter har de siste dagene samlet seg utenfor dyrehagen i Cincinnati. Flere har også lagt ned blomster og kort ved en statue av en gorilla utenfor dyrehagens gorillaområde. Foto: William Philpott/Reuters
SØRGER: Demonstranter har de siste dagene samlet seg utenfor dyrehagen i Cincinnati. Flere har også lagt ned blomster og kort ved en statue av en gorilla utenfor dyrehagens gorillaområde. Foto: William Philpott/Reuters Vis mer
MÅTTE DØ: Harambe måtte skytes, 17 år gammel. Foto: REUTERS/Cincinnati Zoo
MÅTTE DØ: Harambe måtte skytes, 17 år gammel. Foto: REUTERS/Cincinnati Zoo Vis mer
-GJORDE ALT RETT: Dyrehagedirektør Thane Maynard sa under en pressekonferanse at de ansatte hadde gjort alt rett da de avlivet gorillaen. Foto: William Philpott/Reuters
-GJORDE ALT RETT: Dyrehagedirektør Thane Maynard sa under en pressekonferanse at de ansatte hadde gjort alt rett da de avlivet gorillaen. Foto: William Philpott/Reuters Vis mer
FLYTTET: Harambe vokste opp i Gladys Porter-dyrehagen i Brownsville i Texas, før han ble flyttet til Cincinnati i 2014. Mandag delte dyrehagens direktør noen av sine minner av Harambe med media.Foto: Jason Hoekema / The Brownsville Herald/AP
FLYTTET: Harambe vokste opp i Gladys Porter-dyrehagen i Brownsville i Texas, før han ble flyttet til Cincinnati i 2014. Mandag delte dyrehagens direktør noen av sine minner av Harambe med media.Foto: Jason Hoekema / The Brownsville Herald/AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!