Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gorilla-fjes og «Stem Erna» hogd i stein på fjellet

Landemerket «alle» går forbi i Lofoten: - Folk er forbanna.

KUNST ? Finnkjerka-steinen er nå "modernisert" med vinkelsliper til portrett foran og "Stem Erna" bak. Foto: Synnøve Klausen.
KUNST ? Finnkjerka-steinen er nå "modernisert" med vinkelsliper til portrett foran og "Stem Erna" bak. Foto: Synnøve Klausen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden tidenes morgen har den to meter høye steinen vært et landemerke i turterrenget og langs en urgammel kirkevei på Helgfjellet i Nordland.

Den har sogar sitt eget navn: Finnkjerka. Og er for mange et kulturminne.

Eller var et kulturminne.

Nå har noen modernisert landemerket med vinkelsliper og risset inn et 50 centimeter stort selvportrett. Eller ansiktsbilde av en blid gorilla. Og politisk slagord i tillegg: «Stem Erna».

Synnøve Klausen (58) fra Indre Borgundfjord, kirketjener i Borge kirke ved Vikingmuseet, har gått på tur til Finnkjerka-steinen hundrevis av ganger de siste 30 årene.

ORIGINALEN: Slik har steinen vært et landemerke på Helgfjellet i Vestvågøy kommune i Lofoten. Før noen med vinkelsliper fikk en ide. Foto: Synnøve Klausen.
ORIGINALEN: Slik har steinen vært et landemerke på Helgfjellet i Vestvågøy kommune i Lofoten. Før noen med vinkelsliper fikk en ide. Foto: Synnøve Klausen. Vis mer

Hun oppdaget på tur i romjula at noen hadde tatt for seg av landemerket.

- Vandalisering

- Først ble jeg forfjamset og snart så sint og opprørt at jeg snudde uten å sjekke nærmere. Nå har jeg vært oppe igjen og sett på detaljene. Vandalisering eller tilgrising - kall det hva dere vil. Sånn tukling med naturen vil vi verken ha her midt i Lofoten eller noe annet sted, sier turgjenger Synnøve Klausen til Dagbladet.

Hun er sikker på at «kunstneren» med vinkelsliper har raidet steinen etter sommeren i fjor, kanskje rundt stortingsvalget.

På baksiden står «Stem Erna» risset en drøy centimeter inn i stein, etterfulgt av en sol.

Lofotposten publiserte bilde av steinansiktet først, og journalist Magnar Johansen har fått flere telefoner om saken. Men ikke fra vinkelsliper-dekoratøren selv.

- Alle som ringer er forbanna. Finnkjerka-steinen er ett av 10-på-topp-punktene i turterrenget i området, sier Johansen til Dagbladet.

- Bør tas vare på

INNAFOR: En hilsen i snøen over Finnkjerka-steinen er godtatt av turfolket i Lofoten. Foto: Synnøve Klausen.
INNAFOR: En hilsen i snøen over Finnkjerka-steinen er godtatt av turfolket i Lofoten. Foto: Synnøve Klausen. Vis mer

Den ligger 392 meter over havet i flatt og nakent terreng, og er dermed et landemerke bokstavlig talt.

Arkeolog og direktør i Museum Nord, Geir Are Johansen mener Finnkjerka-navnet tyder på at steinen er et samisk offersted.

- Selv om steinen ikke er registrert som kulturminne og dermed ikke er omfattet av Kulturminneloven, er det et kultursted som bør tas vare på. I nærheten er det registrert tufter etter gammel bosetting, sier museumsdirektøren til Lofotposten.

Gammel bosetting som nå altså er oppdatert med «Stem Erna» og vinkelsliper-portrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!