Gorillaen Ambam (21) går oppreist som et menneske

Er blitt ny Youtube-stjerne.

PÅ SPASERTUR: I motsetning til sin artsfrende liker den vestlige lavlandsgorillaen Ambam (21) å gå rundt oppreist som et menneske. Foto: KENT ANIMAL PARK
PÅ SPASERTUR: I motsetning til sin artsfrende liker den vestlige lavlandsgorillaen Ambam (21) å gå rundt oppreist som et menneske. Foto: KENT ANIMAL PARKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med godt over 220 000 Youtube-klikk er den britiske gorillaen Ambam (21) blitt stjerne nærmest over natta. Grunn: Han liker å spasere rundt oppreist som et menneske, ifølge The Aspinall Foundation, som driver Port Lympne-dyrehagen i Kent.

På alle fire Gorillaer flest foretrekker å ta seg fram på alle fire, og bruker de spesielt «fôrede» knokene på hendene for å ta av for belastningen fra den tunge overkroppen.

Det er imidlertid ikke uvanlig at de tidvis reiser seg opp på beina i korte perioder, for å nå høythengende greiner eller få bedre overblikk over landskapet. Noen kan til og med gå oppreist; da svinger de som regel armene parallelt med det motstående beinet for å balansere.

Men få, om noen, er så komfortable med å gå «naturlig» som Ambam.

- Ambam gjør det ganske ofte, og er veldig god til det. Andre gorillaer kan gjøre det nå og da, men Ambam går temmelig langt, sier dyrepasser Ingrid Noiby, som har jobbet med 21-åringen de 16 siste åra, til Dailymail.co.uk.

- Han har alltid likt å stå oppreist. Det handler om å få balansen riktig, og han har god øvelse - han har perfeksjonert teknikken, sier hun.

Fikk flaske Ambam, som er en vestlig lavlandsgorilla, ble født i Port Lympnes søsterpark Howletts i 1990, og fikk flaske da han var helt liten, på grunn av sykdom. Nå er han dyrehagens største gorilla med sine 220 kilo og 183 centimenter på «strømpelesten».

- Vi tror han muligens bruker å stå på grunn av fordelen ved å kikke over murkanten når vi kommer for å mate ham. Dessuten gir det ham en generell fordel, siden han lettere kan kikke etter mat inne på området sitt, forklarer dyrepasser Phil Ridges ifølge dyrehagens hjemmeside.

- Ambam kan også bære betydelig større mengder mat hvis han står og bruker begge hendene. Dessuten slipper han å bli våt på hendene når det regner! legger Ridges til.

Han forklarer at også Ambams far Bitam pleide å gå dersom han hadde mye mat å bære, og at også søstrene hans har evnen til å gå - men altså ikke på langt nær så ofte og så bra som Ambam.

Youtube-videoene av Ambams gange er filmet av dyreforsker Johanna Watson som del av en studie av nettopp gorillaenes framkomstmåter.