Gorillaer smartere enn antatt

Har begynt å ape etter andre ved å bruke hjelpemidler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

( Dagbladet.no): Det høres kanskje ikke så oppsiktsvekkende ut at gorillaer i Republikken Kongo er observert mens de har brukt kvister og grener som hjelpemidler til å løse sine hverdagslige problemer.

Men faktum er at blant de store apene, så har gorillaene alltid blitt regnet for å være late og mindre intelligente. Bildene er derfor det første beviset på at ville gorillaer har begynt å ape etter sine mer begavede slektninger.

Kvister som redskap
I ett tilfelle var det gorillaen Leah som prøvde å krysse et vann. Etter noen få skritt bare nådde vannet henne til livet. Snartenkt snudde hun og gikk på land for å hente en gren som hun kunne måle dybden på vannet med. Ifølge forskerne testet hun flere ganger hvor dypt vannet var mens hun beveget seg omkring ti meter ut i vannet, før hun ombestemte seg og returnerte til land hvor babyen hennes ventet.

Forskerne observerte også en gorilla som ble kalt Efi, mens hun brukte en kvist til å grave i jorda etter urter. Deretter brukte hun kvisten til å hjelpe seg over et gjørmeområde.

Samme løsninger 
I et e-post intervju til
National Geographic sier Thomas Breuer, biolog ved New York-baserte Wildlife Conservation Society, at det mest fascinerende med de nye funnene er likhetstrekkene med menneskene.

- Hvis du eller jeg vil krysse en myr, så benytter vi de samme løsningene som gorillaer. 

Breuer befinner seg nå i Republikken Kongo, hvor observasjonene ble gjort på Mbeli Bai i nasjonalparken Nouabal-Ndoki. Forskningsgjennombruddet kommer etter at de har fulgt gorillaene i området i over ti år.

I morgen legges forskningsrapporten frem i Public Library of Science: Biology


<B>PÅ DYPT VANN:</B> Gorillaen Leah gikk opp på land igjen for å hente en kvist, slik at hun kunne teste hvor dypt vannet var.