Gøteborg-politiet tiltales

Fire politimenn blir tiltalt for tjenestefeil. Bevæpnet med maskinpistoler tømte de et gymnas for demonstrander under Gøteborg-toppmøtet i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire politimennene er mistenkt for ulovlig frihetsberøvelse og tjenestefeil. Det er det svenske nyhetsbyrået TT som melder dette.

- Man holdt personer tilbake uten å ha rett til å gjøre det. I tillegg tvang man dem ned på bakken uten at det var nødvendig, sier statsadvokat Agneta Bildberg til nyhetsbyrået.

De fire politimennene nekter straffskyld. De sier at de ikke var ansvarlig for handlingene og at de i tillegg var nødvendige.

Det skal ha vært svenske, norske og finske demonstranter som overnattet i sovepose på gymnaset.

Jaktet på tysker

Politiet begrunnet aksjonen mot Schillerska-gymnasiet i Göteborg med at de lette etter en tysker med våpen.

Anders Svensson var en av de ledende personene i Göteborg-aksjonen 2001. Han satt og sov på et kontor i skolen da politiet gikk til aksjon ved 23-tiden denne lørdagskvelden.

Etter episoden fortalte han dette til nyhetsbyrået TT:

- Jeg var ansvarlig for dem som bodde på Schillerska. Plutselig ble jeg vekket av en person, bevæpnet med automatvåpen. Han slengte opp døren og skrek: Se vekk!

- Jeg fikk ikke lov til å ta på meg brillene, ta med mobiltelefonen eller røre på meg i det hele tatt. Siden fikk jeg ordre om å gå baklengs ut av kontoret. Jeg var livredd og tenkte: 'skyter han meg om jeg ramler?'. Det var veldig viktig for mannen at jeg ikke skulle se ansiktet hans, sa Svensson ifølge NTB.

- Jeg ble ført ut på skolegården, og fikk ordre om å legge meg på magen, med hendene bak nakken og blikket mot asfalten. Alle som befant seg på skolen fikk samme behandling, fortalte han til nyhetsbyrået TT. De ble liggende på magen en time og eiendelene deres ble ransaket.

Før EU-toppmøtet i Göteborg representerte Svensson demonstrantene i samtaler med politiet og kommunen. Svensson fikk lov til å forlate skolen etter å ha identifisert seg som svensk statsborger.

<B>HARDHENDT:</B> Polisen i Gøteborg var hardhendt mot demonsrtantene.