Gøteborg preget av sorg

Gøteborg var fredag en by i sorg etter diskotekbrannen som tok livet av 60 unge mennesker. Over hele Gøteborg vaiet flaggene på halv stang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRØSTER: Statsminister Göran Persson trøster en slektning av en av de om komne i brannen i Gøteborg.

Kommunestyret i Gøteborg kom sammen til et ekstraordinært møte fredag morgen for å drøfte hva myndighetene kan gjøre for alle som er blitt berørt av katastrofebrannen. Lokalpolitikerne var tydelig rystet over den tragiske hendelsen, da de møtte pressen etter møtet.
- Vi må gjøre alt for å støtte de pårørende, sa Göran Johansson. Kommunestyret vedtok å avlyse alle arrangementer i kommunal regi fredag kveld, og man oppfordret andre til å gjøre det samme.

Åpne kirker og moskeer
Byens teatre ble stengt, og det svenske fotballforbundet besluttet å utsette alle kamper som skulle ha vært spilt fredag.
Rundt om i Gøteborg-området sto kirker, moskeer og andre forsamlingslokaler åpne for mennesker som ville samles i andakt. Hele fredag ble det holdt gudstjenester, og en stor minnegudstjeneste var planlagt i domkirken kl. 18.00.
Kirken i Hammarkull, en bydel der mange av ungdommene kom fra, åpnet dørene allerede natt til fredag, og fredag ettermiddag kom statsminister Göran Persson til kirken for å kondolere.

Sørgende Persson
Persson kom til brannstedet ved lunsjtid. Han la en blomsterbukett utenfor den nedbrente bygningen og sto en stund i taushet sammen med forsvarsminister Bjørn von Sydow og kommunalråd Göran Johansson. Deretter gikk de sammen inn i de utbrente lokalene.
- Det var tungt for meg å gå inn i et lokale som var så totalt utbrent. Gulvet var fylt av sko og støvler - slike støvler som mine egne barn har. Først da forstår man hva som har hendt, sa Persson.
Fra hele Sverige og store deler av verden kom det kondolansetelegrammer. I riksdagsbygningen i Stockholm ble det lagt ut kondolanselister.
(NTB)