Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gotland

Gotland-ferie? Dette må du vite

Slik anbefaler FHI at du reiser til den svenske øya.

FERIEFAVORITT: Dersom du googler Gotland, dukker beskrivelser som «svenskenes feriefavoritt» og «Sveriges mest populære feriemål» opp. Avbildet er Visby, som ligger på vestsiden av øya. Foto: Fredrik Sandberg /TT / NTB scanpix
FERIEFAVORITT: Dersom du googler Gotland, dukker beskrivelser som «svenskenes feriefavoritt» og «Sveriges mest populære feriemål» opp. Avbildet er Visby, som ligger på vestsiden av øya. Foto: Fredrik Sandberg /TT / NTB scanpix Vis mer

Fredag offentliggjorde statsminister Erna Solberg nye reiseråd for feriesultne nordmenn.

Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark fikk alle grønt lys som reisemål, men i Sverige slapp bare én region gjennom nåløyet: Gotland.

Øya ligger midt i Østersjøen, og er et yndet feriemål for svenskene.

Fra et norsk perspektiv ligger øya helt på andre siden av det svenske fastlandet. Hvordan kommer vi oss til Gotland med minst mulig risiko for smittespredning?

Karantene-unntak

- Kjør den korteste veien!

Slik lyder anbefalingen fra Frode Forland, som er fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Selv om resten av Sverige er «nei-regioner», kan nordmenn kjøre gjennom disse områdene for å komme til Gotland. Eller til Danmark og Finland, for den saks skyld.

- Vi åpner for å kunne bruke eget kjøretøy gjennom områder i Norden med forhøyet smitterisiko på vei til eller fra Norge, uten at det medfører innreisekarantene, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, til Dagbladet.

- Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet mener at det utgjør liten smitterisiko.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

- Tillitsbasert system

Dersom du legger deg på hjul gjennom svenske «nei-regioner», er det imidlertid flere ting du må huske på:

- Det er under forutsetning av at det ikke overnattes i dette området, at man holder avstand dersom man må stanse, har god smittehygiene under reisen og at man tar korteste reisevei, sier Erlandsen.

Frode Forland i FHI påpeker at man kan stoppe for å kjøpe mat og gjøre nødvendige ærend i Sverige. Men man bør ikke ha mer kontakt med lokalbefolkningen enn høyst nødvendig.

GIR GOTLAND-RÅD: Frode Forland, fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
GIR GOTLAND-RÅD: Frode Forland, fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

For nordmenn er det flere måter å komme seg til Gotland på.

Fra Oslo kan du fly via Stockholm til Visby med både SAS og Norwegian. Eller du kan kjøre selv gjennom Sverige, og ta ferje fra enten Nynäshamn, Oskarshamn eller Västervik.

- Nynäshamn er bare en kort kjøretur fra Stockholm - pandemiens episenter i Sverige. Frykter dere at nordmenn vil legge turen innom Stockholm på vei til eller fra Gotland?

- Vi får håpe at folk ikke gjør det de ikke har lov til. Dette er et tillitsbasert system. Det går an å legge veien til Nynäshamn uten å dra til Stockholm, sier Frode Forland.

Dersom du velger å fly, har Forland følgende anbefaling:

- Hold avstand når du er i nærheten av andre folk.

Fagdirektøren legger til at bruk av munnbind, som er påkrevd hos både SAS og Norwegian, er en sikkerhet for reisende.

Forvirret

Beslutningen om å lette på reiserestriksjonene for Gotland, men ikke resten av Sverige, har fått flere svensker til å klø seg i hodet.

Blant dem er Maria Amér, som er smittevernlege i Region Gotland.

- Jeg har problemer med å forstå rasjonaliteten bak beslutningen, sa Amér fredag til Dagens Nyheter.

Legen peker på at det er veldig store regionale forskjeller når det kommer til coronasmitte i Sverige, og at Gotland i dag ligger på omtrent samme nivå som Skåne.

Frode Forland tror forvirringen beror på at Amér ikke har satt seg nok inn i kriteriene til norske myndigheter.

- Vi ser på tre kvantitative kriterier. På noen av disse faller Skåne ut, mens Gotland går gjennom på alle. Hvis du ser på dataene som ligger under, vil du skjønne logikken.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Dette er kriteriene

For å bli klassifisert som en region med akseptabelt smittettrykk, må du oppfylle følgende tre kriterier, opplyser FHI-fagdirektøren:

  • Færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere.
  • Under fem prosent positive prøver blant alle som blir testet.
  • Mindre enn 0,5 nyinnlagte pasienter på intensivavdeling per 100 000 innbyggere.

Tallene norske myndigheter vurderer, er et gjennomsnitt per uke over de siste to ukene. I tillegg er det andre ting som må være på plass, ifølge Forland:

- Regionen må ha et system for smitteoppsporing, god informasjon til alle reisende og evne eller kapasitet til å kunne teste alle som har symptomer på coronavirus.

Disse kriteriene diskuterte FHI med svenske folkehelsemyndigheter før de endte med å gi tommel opp for Gotland, forteller Forland.

SVENSKE MYNDIGHETER: Statsminister Erna Solberg (H) sier svenske myndigheter gjerne skulle sett et annet resultat når det kom til å åpne grensene. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Ny vurdering hver 14. dag

Smittevernlege Maria Amér sa fredag at det er uro rundt hvordan Gotlands sykehus eventuelt skal håndtere potensiell smitte som kan følge et økt antall tilreisende og økt turisme.

Frode Forland tror ikke beboerne på den svenske øya har grunn til å bekymre seg for en voldsom tilstrømming av norske turister.

- Men det kan være det blir flere nordmenn enn det ellers ville blitt.

- Hvilke smittespredning-konsekvenser kan det få at nordmenn ferierer på Gotland sammen med svensker fra «nei-regioner»?

- Det kan fort skje at også Gotland får mer smitte. I så fall kan de havne i rød sone ved neste vurdering, sier Forland.

Statsminister Erna Solberg (H) opplyste fredag at regjeringen hver 14. dag vil foreta en ny vurdering av hvilke regioner som anses å ha akseptabelt smittetrykk.

- Neste gang kan Norrbotten være inne, mens Gotland kan være ute. Vi følger med på oppdaterte tall for hver uke, sier Frode Forland.

Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet oppfordrer ferieklare nordmenn til å sette seg godt inn i hvilke regler som gjelder i det landet de skal besøke.

- Det kan være noen forskjeller på smitterådene fra land til land, som hver enkelt har ansvar for å sette seg inn i. De nordiske landene har gode informasjonssider om dette, legger Erlandsen til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!