Gøy å gå på rødt

Nå blir det gøy å gå på rødt! Etter nyttår kan du fortolle inntil 36 flasker vin, og det vil koste deg 35 kroner flaska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra årsskiftet gjør Finansdepartementet det enklere å fortolle vin du tar med fra utlandet som reisegods.

Du kan dessuten få med deg mye mer enn du klarer å bære: Rødsonekvoten blir nesten sjudoblet, fra fire liter vin/svakvin til 27 liter. Det vil si at inntil tre kasser vin kan fortolles enklere og mindre byråkratisk enn i dag.

Endringen berører ikke taxfreekvoten, men dreier seg om antall flasker du har lov å ta med deg på rød sone uten å ha søkt om importtillatelse på forhånd.

I tillegg til taxfreekvoten og de tre kassene med vin kan du mot forenklet fortolling også ta med deg inntil fire liter brennevin. Det koster 260 kroner for ei literflaske.

Finn gode tilbud

Dagbladets vinekspert Bjørn Lyng mener du bør lete etter gode tilbud hvis det skal lønne seg å fortolle vin på denne måten.

- Dyre viner er ikke så mye dyrere i Norge. Det er de billige som blir uforholdsmessig dyre her, på grunn av at avgiften regnes ut fra alkoholprosenten. Selv har jeg sett tilbud i Danmark på den chilenske vinen Casillero del Diablo, hvor du fikk seks flasker for 220 kroner. Den koster en hundrelapp i Norge, og da er det penger å spare!

Mindre byråkrati

Vinsamlere har lenge ønsket en endring av regelen.

I dag må en vinsamler som har med mer enn fire liter vin fra utlandet gå gjennom samme innførselsprosedyre som de profesjonelle importørene.

Dette koster det:

Øl inntil 4,75%, 20 kr pr liter, 7 kr pr flaske

Sterkøl, 47 kr pr liter, 35 kr pr flaske

Vin, 47 kr pr liter, 35 kr pr flaske

Sterkvin, 90 kr pr liter, 65 kr pr flaske

Brennevin, 260 kr pr liter, 180 kr pr flaske

*0,33 liter (øl), 0,75 liter (vin og brennevin)
Du kan tilsammen ta med inntil 27 liter øl, vin og sterkvin, og inntil 4 liter brennevin.

<B>GRØNT ELLER RØDT?</B> Det skal bli billigere å gå på rødt.