Graça er Mandelas lys i høstmørket

Graça Machel våker over ektemannen Nelson Mandela natt og dag. Hun roses som den eneste som har æren i behold i den bitre familie-striden.

UROKKELIG: Graça Machel, som i 1988 giftet seg med Nelson Mandela, har stått ved ektemannens side fra han ble innlagt på sjukehus. Foto: Alexander Joe/AFP/NT Scanpix
UROKKELIG: Graça Machel, som i 1988 giftet seg med Nelson Mandela, har stått ved ektemannens side fra han ble innlagt på sjukehus. Foto: Alexander Joe/AFP/NT ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA ( Dagbladet): Navnet Graça uttrykker både nåde og ynde. Og Nelson Mandela fikk begge deler i sin livshøst, sluppet ut etter 27 års fangenskap rett til ei opprivende skilsmisse med Winnie og valgt til president i Sør-Afrika, ensom og opphøyet.

Fra Nelson Mandela ble innlagt på sjukehus 8. juni har Graça vært hos ham dag og natt, med få avbrudd. Hun sover der, har eget rom og hun har en liggestol ved senga hans, hevder avisene her. Og hun sørger for å ordne besøkene til ham, når det passer.

Verdighet og skam
Avisene i Sør-Afrika roser hennes verdighet og ro ved ektemannens leie, hvor han kjemper for livet, mens hans familie har utkjempet en skammelig kamp, etter de flestes mening, i en domstol i hans hjemtrakter i fylket Eastern Cape. Mandelas eldste datter, Makaziwe, på 60 år, og hans eldste sønnesønn, Mandla, på 38 år, har kjempet som «to okser i samme kraal», i en rettssal om å flytte tilbake gravene til tre av Mandelas barn, som Mandla i nattas mulm og mørke flyttet til sin eiendom i 2011.

Graça sto sammen med Makaziwe og resten av familien i søksmålet mot Mandla om å flytte gravene tilbake. Men Makaziwe hevdet i retten å ha legenes vurdering for at Mandela er i «permanent vegetativ tiltand», og hun hevdet at legene anbefalte familien å stanse respiratoren som holder ham i live. Mye tyder på at dette var løgn.

Avsannet rykte
Graça sa imidlertid bare: «Han har det bra.» Hun ba Dennis Goldberg, en gammel venn av Mandela, som ble dømt sammen med ham, en høyt ansett dommer, som aldri ville mistenkes for løgn, om å besøke sin gamle venn.

- Han er tydelig en veldig sjuk man, men han var ved bevissthet og forsøkte å bevege munnen og øynene da jeg snakket til ham, sa Goldberg etterpå.

Mandela var i «mye bedre form» enn Goldberg hadde forestilt seg, han var «avgjort ikke bevisstløs» og «han kjente meg igjen». Med forsiktig kløkt fikk Graça Sør-Afrika til å falle - litt - til ro.

Eneste svarte blant hvite
Graça Machel er nok den eneste kvinna i verden som har vært gift med to lands presidenter.

Hun er født Graça Simbine i Gaza på østkysten av Mosambik, som da var en portugisisk koloni, 17. oktober 1945. Faren var bonde, såvidt kjent med alfabetet, som dro fram og tilbake til Sør-Afrika får å tjene litt som gruvearbeider. Han døde noen uker før Graça ble født. Hun fikk gå i skole hos metodistiske misjonærer.

Da hun fikk et stipend for å gå på videregående skole i hovedstaden Maputo ble hun den eneste svarte afrikaneren i en klasse med 40 hvite.

- Hvorfor er jeg en fremmed i mitt eget land? De er utlendinger, ikke jeg. Noe er galt her, har hun seinere fortalt at hun tenkte.

Gerilja
Hun dro til Lisboa, i kolonimakta Portugal, og studerte tysk filosofi. Hun snakker nå portugisisk, spansk, fransk, italiensk og engelsk, i tillegg til portugisisk og hennes opprinnelige tsonga.

Graça dro hjem og sluttet seg til FRELIMO, Frigjøringsbevegelsen for Mosambik, først som budbringer og så som gerilja-kriger. Hun kan visstnok ennå plukke fra hverande et halvautomatisk gevær og sette det sammen igjen i mørke.

Enke
I FRELIMO traff hun Samora Machel, bevegelsens karismatiske leder. De giftet seg i 1975, to måneder etter at Mosambik ble uavhengig. Sammen fikk de to barn. Han ble president, hun ble seinere undervisningsminister og tok opp kampen mot analfabetismen.

Men Sør-Afrika og USA støttet opp under opprørsbevegelsen RENAMO, og landet var igjen i borgerkrig. Da freden endelig hadde kommet tilbake styrtet flyet til president Machel inn i et fjell like innenfor Sør-Afrikas grense. Apartheid-regimet i Sør-Afrika, som støttet opprørere både i Mosambik of Angola, nektet innblanding. Men havariet ble ansett som mystisk.

Fra fengselet
Graca gikk kledd i svart i fem år. Nelson Mandela sendte henne sin medfølelse fra fengselet. Hun svarte: «Innenfra ditt store fengsel brakte du ei lysstråle inn i min svarte time.»

Hun fortsatte etterhvert med humanitært arbeid og fikk i 1995 Nansen-medaljen av FN for arbeid med barn i flyktningleire. I 1996 ble hun foreslått som generalsekretær i FN. Men hun avviste det med: «Der er det ingen politisk vilje. Hva skal jeg gjøre der?»

To ensomme
Men da hadde hun fra møtt Mandela fra han slapp ut av fengselet.

- Vi var begge veldig, veldig ensomme, har hun fortalt.

- Nelson og jeg var sammen i noen tid før kjærligheten kom. Det var ikke kjærlighet ved første blikk. Nei, med meg skjer ikke ting sånn.

På Nelsons 80-årsdag, 18. juli 1988 giftet de seg, hun 27 år yngre enn ham. Hun ble hans tredje kone, han hennes andre ektemann.

Og nå er det den grasiøse Graça som verner om Nelson Mandelas ære til det siste.