PÅSTAND OM STRAFF:  Aktor Thorbjørn Klundseter la i dag ned påstand om fire år fengsel for den overgrepstiltalte Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Aktor mener Øygard er skydlig i mellom 40 til 50 samleier. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PÅSTAND OM STRAFF: Aktor Thorbjørn Klundseter la i dag ned påstand om fire år fengsel for den overgrepstiltalte Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Aktor mener Øygard er skydlig i mellom 40 til 50 samleier. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Graden av utnyttelse er høy

Aktor legger ned påstand om fire års fengsel for Rune Øygard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Tiltalte har hatt samleie med jenta, konkluderte aktor Thorbjørn Klundseter i sin prosedyre i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

Han mener jentas estimat av mellom 40 og 50 samleier mellom en to års periode fra høsten 2009 til høsten 2011 må legges til grunn for straffeutmålingen.

Fire år - Graden av utnyttelse er høy. Jeg mener at påstand om fengsel i fire år er riktig. Slik jeg forstår burde han få en dag vareteksfradrag, sa Klundseter.

- Tiltalte har god økonomi, og retten burde ilegge Øygard saksomkostninger, sa Klundseter videre.

Sjøl nekter den premitterte ordføreren Rune Øygard for straffskyld og at dette har funnet sted.

Klundseter mener at en tilståelse ville veiet tungt i saken, siden fornærmede da ville sluppet å være redd for å ikke bli trodd.

I tillegg har Øygard angrepet fornærmede, mener aktor, som tidligere i dag argumenterte for at Øygard snakker usant.

Følg også Dagbladet Live i DB-studio her.

«Utnyttet en fascinasjon» Før Klundseter la ned påstanden argumenterte han for hva som som burde gjøre straffeutmålingen skjerpende.

- Vi som voksenperson har ansvar for hvordan vi omgås barn. Det er vi som må sette grensene, og vi har en avståelsesplikt, sier aktor i det han går inn på sin påstand om straff for Øygard.

Han mener Øygard har «utnyttet en fascinasjon» som jenta har hatt for ham, og at dette er skjerpende.

Seinere vil retten få høre jentas bistandsadvokat argumentere for at han også må betale en høy erstatningssum til fornærmede.

- Skjerpende Øygard er tiltalt etter Straffelovens § 195 og § 196. Tiltalen omfatter ett samleie med jenta før hun fylte 14 år, og flere tilfeller av seksuell omgang med jenta mens hun var mellom 14 og 16 år.

Dersom tiltalte dømmes for overgrep før fylte 14 år, risikerer han inntil 10 års fengsel. Straffen for seksuell omgang med barn under 16 er seks års fengsel, med en miniumsstraff på tre år.

- Det er helt klart skjerpende at han innlater seg en slik kommunikasjon med jenta. Det er potensiale for at barnet kan få skade, og det er avgjørende, sier aktor.

- Det er ikke brukt prevensjon, og det er skjerpende. Det er usikkerhet for om hun kunne bli gravid.

Også Skype-kontakten er i seg selv skjerpende, mener aktor.

- Må man ha tekniske bevis i form av DNA-spor eller elektroniske spor som viser seksuell omgang? Svaret er at det trenger man åpenbart ikke, sa aktor tiligere i dag om bevisene i saken.

- Utnyttelse Klundseter opplyser at forbrytelsene ligger tett opptil tiltale også etter Straffelovens § 193, for utnytting av avhengighetsforhold, og viser blant annet til at Øygard selv har sagt at han «har tatt seg av» jenta.

Dette var et tiltalepunkt som var ønsket av jentas bistandsadvokat.

- Det er ikke tatt ut tiltale om det, men utnyttelsen kan trygt legges til grunn i straffeutmålingen, sier Klundseter.

Tidligere i dag gjorde aktor rede for flere vitner som han mener har vært unødvendige for saken.

- SKYLDIG:  Thorbjørn Klundseter (44) er statsadvokat i Hedmark og Oppland og aktor i straffesaken mot Øygard. Han har prosedert for at Øygard er skyldig i mellom 40 til 50 samleier med en mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- SKYLDIG: Thorbjørn Klundseter (44) er statsadvokat i Hedmark og Oppland og aktor i straffesaken mot Øygard. Han har prosedert for at Øygard er skyldig i mellom 40 til 50 samleier med en mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer