Grådig!

Ingen er grådigere enn Kjell Inge Røkke på børsen. Gjennom sin enorme aksjonærmakt sørger han for å tappe Aker RGI for mer penger enn selskapet tjener!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse selskapene deler ut mest utbytte i forhold til sine overskudd:

Aker RGI

157%

Sydvaranger

118%

Norsk Vekst

99%

P4 Radio

80%

Ekornes

79%

Unitor

76%

Raufoss

63%

Hafslund

58%

Skiens Aktiemølle

53%

Saga Petroleum

52%


Kilde: Oslo Børs

Med Røkke ved spakene er Aker RGI blitt det industriselskapet i landet som, i forhold til inntektene, deler ut mest penger til aksjonærene.

Ingen andre industriselskaper på børsen er i nærheten av Aker RGIs utbyttevennlighet.

Milliardgave

Det begynte med at det Røkke-kontrollerte selskapet i mai rundhåndet delte ut 309 millioner kroner til sine aksjonærer. Kjell Inge Røkke fikk 101 av dem.

Denne uka fortsatte det med styrets forslag om ekstraordinært utbytte. Ytterligere 618 millioner kroner skal gis til eierne. Røkkes andel blir denne gang 402 millioner ettersom han nå eier 65 prosent av aksjene.

Dermed deler Aker RGI ut så mye som 927 millioner kroner.

Tar alt

Det er vanlig at eierne får sin rimelige del av overskuddet i selskapet. De siste årene har norske børsnoterte industriselskaper delt ut litt mindre enn en fjerdedel av overskuddet til aksjonærene.

Aker RGI befinner seg i en annen verden - der i gården deles det ut penger med begge hender:

Konsernet gikk i fjor med 590 millioner kroner i overskudd etter skatt. Eierne bevilger seg selv en halv gang mer!

Styrets begrunnelse for kjempeutbetalingene er selskapets solide økonomi. I tillegg mener styret at aksjonærene er bedre tjent med selv å ta vare på sine penger i et turbulent finansmarked.

Sliter med gjeld?

Mange spekulerer nå på om årsaken til det store utbyttet fra Aker RGI er at Røkke sliter med stor personlig gjeldsbyrde.

Spekulasjonene har fått ekstra næring etter at Aker RGI-aksjene har stupt om lag 30 prosent i høst. For Røkke betyr det at aksjene han betalte 2,3 milliarder for i august, var 700 millioner kroner mindre verdt da Aker-styret tirsdag vedtok det ekstraordinære utbyttet.

Det kan jo også ha spilt en rolle for Røkke og hans kreditorer at den samlede verdien av hans aksjer i Aker RGI har falt med 2,7 milliarder kroner i samme periode.

I et slikt perspektiv kan noen hundre millioner til betaling av gjeld og renter komme godt med.