Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grådige som alltid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opsjoner er ute og bonuser er inne. For toppledere og direktører i 10 av Norges største selskaper steg bonusene med mer enn 50 prosent i fjor, viser en oversikt i Aftenposten. Øverst på lista over feite bonuser ligger Orkla-direktøren, Ole Enger. Han fikk 11 millioner i fjor.

Det er en ny trend, sier analytikerne. Bonusene øker, både i bredde og størrelse. Både sjefer og vanlige arbeidsfolk får dem. I Norge og i utlandet. Og bonuser er selvsagt helt greit, hvis et overskudd fordeles jevnt til alle som har vært med på å skape det. Men slik er det ikke. Ordningen med bonuser er bare en ny måte for toppsjefer å sikre seg de samme millionene som opsjonene ga dem.

Opsjonene ble uhåndterlige. Regjeringen her hjemme vil bli kvitt dem. Men det er med grådigheten som med vannet. Når en utgang stenges, graves umiddelbart en ny åpen. Bonuser, som opsjoner, sementerer forskjeller blant folk. De forsterker myter om at sjefer må ha ekstra belønninger for å kunne yte sitt beste. Men det er ikke sant at et selskap som betaler sjefer høyest lønn er det beste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media