- Grådighet ikke bra

- Grådighet er ikke bra! Slik svarte statsminister Jens Stoltenberg da han i går fikk spørsmål fra Dagbladets lesere om Harald Norviks gigantfallskjerm. Olje- og energiminister Olav Akselsen er enda klarere: - Jeg reagerer både på fallskjermens størrelse og dens varighet, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les svarene Jens ga leserne

Da statsminister Jens Stoltenberg i går kom til Dagbladet for å svare på lesernes spørsmål, ringte Ragnar Wester (74) fra Ski i Akershus inn følgende spørsmål:

- Jeg vil at dere skal gjøre noe med den helsikes grådighetskulturen. Vi leser i Dagbladet seinest i dag om en «oljesjeik» av en Statoil-sjef som får 1,5 millioner kroner i året uten å måtte gjøre noe som helst.

Slik svarte Stoltenberg:

- Grådighet er ikke bra, men jeg er mest urolig over undersøkelsen som viser at topplederne i de største private bedriftene har fått lønnstillegg på gjennomsnittlig 16 prosent i fjor. Det er ikke klokt. Det gjør det veldig vanskelig å holde igjen overfor vanlige lønnsmottakeres krav, og få dem til å forstå at en moderat lønnsvekst er i alles interesse.

Misliker fallskjermen

Ap's nye olje- og energiminister, Olav Akselsen, ble i går orientert om saken.

Overfor Dagbladet etterlater han ingen tvil om at han misliker at statsoljeselskapet - der han som statsråd er generalforsamling - gir den tidligere toppsjef en gyllen fallskjerm.

- Jeg skjønner godt at folk reagerer når de hører at en mann får en så høy etterlønn. Jeg reagerer sjøl på både fallskjermens størrelse og på varigheten. Prinsipielt er jeg svært lite glad i slike rause fallskjermer. Det er jo slik at det er de med høye inntekter som får en god etterlønn, sier Akselsen, og antyder at det er disse personene som kanskje trenger pengene minst.

Han presiserer at han som statsråd ikke har anledning til å gjøre noe med avtalen.

- Jeg håper likevel at denne saken bidrar til en kritisk debatt om bruken av slike fallskjermer, sier den nye olje- og energiministeren.

SVs nestleder og finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal, er forskrekket over at man i et heleid statsselskap viser så stor uforstand.

- Må reforhandles

- Og dette skjer etter at styret - og i realiteten Norvik sjøl - måtte gå av på grunn av en av norgeshistoriens største budsjettoverskridelser, sier han, med henvisning til Åsgard-utbyggingen som ble minst 17 milliarder kroner dyrere enn budsjettert.

- Statoils styre må ta fram avtalen på nytt og reforhandle den, sier Djupedal til Dagbladet.

per.ellingsen@dagbladet.no

Reagerer: Statsminister Jens Stoltenberg i Dagbladet i går.