Graeemphones har rutiner for tannpuss, ikke mot barnearbeid

I Grameenphones egen HMS-manual, får de ansatte gode råd om personlig hygiene. Men ikke om hvordan de skal avdekke og forhindre bruk av barnearbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har fått tilgang til Grameenphones helse- miljø og sikkerhet (HMS) manual, som beskriver i detalj hvordan dette arbeidet drives i Bangladesh. Firmaets manual, som også skal gjelde underleverandører, er svært detaljert på mange områder.

Her får de ansatte beskjed om å pusse tennene to ganger, daglig, og å bruke såpe og vann til å vaske hendene.

Men i det 45 sider lange dokumentet står det ingen ting om hva selskapet skal gjøre for å hindre og avdekke bruk av barnearbeid hos selskapets underleverandører. Tall fra FNs barnefond UNICEF anslår at det jobber nesten fem millioner barn mellom 5 og 15 år i Bangladesh, og i den danske dokumentarfilmen «Et tårn av løfter», ble det avdekket at Telenors underleverandører ansetter barn ned i 13-årsalderen.

- Barnearbeid er ulovlig

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor ikke tiltak mot barnearbeid er en del av manualen, svarer Grameenphone i e-post:

- Loven i Bangladesh har detaljerte regler om helse- og sikkerhet for arbeidene, og har også regler som skal hindre barnearbeid. Alle leverandører er bundet av disse lovene, som er enkle og konsise.

Skal utbedre rutiner

- Manualen dekker barnearbeid, selv om det ikke står skrevet der. , forklarer kommunikasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor. Han viser til at manualen har referanser både til lovverket i Bangladesh og internasjonale konvensjoner.

- Men manualen er kanskje ikke god nok på hvordan man skal etterleve og kontrollere at det ikke brukes barnearbeid, sier Kvalheim.