FHI:

Grafen FHI fryktet er overgått

I et forsøk på å anslå coronapandemiens sykdomsbyrde de nærmeste ukene, viser FHIs nye risikorapport en graf med en skremmende utvikling. Kort tid etterpå er estimatet blitt virkelighet.

FHI: I den nye risikovurderingen fra Folkehelseinstituttet bruker de en graf for å beregne sannsynligheten for innleggelser de kommende ukene. Foto: FHI
FHI: I den nye risikovurderingen fra Folkehelseinstituttet bruker de en graf for å beregne sannsynligheten for innleggelser de kommende ukene. Foto: FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

I en ny risikorapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) forsøker de å anslå epidemiens sykdomsbyrde over de neste ukene.

Gjennom en modell har FHI beregnet sannsynligheten for innleggelser de kommende ukene, basert på trenden i meldte tilfeller de tre seineste ukene under forutsetning av den trenden fortsetter.

Grafen viser en sterk økning i estimerte nye antall innleggelser per dag og økt antall estimerte innlagte for desember måned.

Ser man på grafen som viser observerte antall, viser den en stor økning i antall innlagte per dag framover.

- Etter denne modellen vil det rundt 15. desember være 40 nye innleggelser som følge av covid-19 per dag, og rundt 310 pasienter vil ligge på sykehus på grunn av covid-19, står det i rapporten.

- Alvorlig situasjon

Kort tid etter publiseringen av rapporten til FHI, skriver NTB at det tirsdag allerede er 320 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 25 pasienter fra dagen før.

Tallet er det høyeste som er registrert i hele år og kun fem mindre enn rekorden i hele pandemien, som ble satt 1. april 2020. Da var 325 var innlagt, ifølge NTB.

Den estimerte økningen i antall innleggelser er dermed overgått.

Den nye omikronvarianten kan ytterligere forsterke den høye belastningen på helsetjenesten, står det i rapporten som ble publisert tirsdag formiddag.

- Vi forventer at antallet smittede med denne varianten vil øke raskt de nærmeste ukene. Dette, sammen med den allerede økte belastningen på helsetjenesten, gjør at vi nå vurderer situasjonen som alvorlig, sier kriseleder og avdelingsdirektør i FHI, Line Vold i pressemeldingen.

FHI skriver at epidemien allerede nå gir en raskt økende sykdomsbyrde, og at det ikke er sikre tegn på at situasjonen kommer til å snu.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

Mye usikkerhet

I den nye risikovurderingen skriver FHI at både sykehus, sykehjem, fastleger og legevakter allerede nå opplever økende belastning av syke pasienter, økt sykefravær blant ansatte og i tillegg mindre tilgang på utenlandske vikarer.

FHI presiserer at det fortsatt er mye som er usikkert om den nye varianten. De vurderer imidlertid følgende:

  • Det er lite sannsynlig at omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom hos vaksinerte; kanskje gir den mindre alvorlig sykdom.
  • Det er sannsynlig at omikronvarianten har større spredningsevne enn deltavarianten, og at den seinest i januar 2022 er blitt dominerende i Norge.
  • Vi regner med at vaksinasjon vil gi høy grad av beskyttelse mot alvorlig sykdom, uansett variant.

I risikovurderingen skriver FHI at rundt fire av ti som de siste ukene har blitt innlagt på sykehus, har vært uvaksinerte.

- Selv om denne gruppen brare utgjør cirka én av ti i den voksne befolkningen, legger de til.

Varsler strengere tiltak

Uvaksinerte pasienter er i hovedsak voksne i alderen 30 til 75 år, mens vaksinerte pasienter i stor grad er eldre personer, hvor nær 75 prosent av dem tilhører risikogruppen.

Mandag var 295 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er 33 flere enn før helgen og bare 30 færre enn på det meste under pandemien.

Regjeringen har innkalt til pressekonferanse klokka 19 tirsdag, hvor det er varslet at det vil bli lagt fram strengere tiltak som folk vil merke i sin hverdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer