Corona i påskeferien

Grafen som viser at det haster

Statistikken er tydelig og historien gjentar seg: Ferietid betyr smitteøkning. Ti dager før påske understreker Espen Rostrup Nakstad alvoret. Dersom smittetrenden ikke snur nå, risikerer Norge full nedstengning.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter en smitteøkning fram mot påska. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Knappe to uker før påskeferien, herjer corona-smitten i Norge. Den siste måneden har ordet smitterekord blitt hyppig brukt. Seinest 16. mars registrert Oslo ny rekord med 367 smittede. Da var det gått bare fire dager siden forrige rekordnotering.

Men smittehoppet man har sett de siste ukene, burde ikke komme som noen stor overraskelse. Retter man blikket bakover til perioden i og etter vinterferien, jula eller høstferien i fjor, viser statistikken at historien gjentar seg.

I ukene under og etter hver av de siste tre skoleferiene, har grafen pekt én vei - oppover.

Haster å snu

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, er tydelig når han tegner scenarioet som nå kan utspille seg, dersom ikke smitten slås raskt ned og i tide til påskeferien.

- Dersom trenden ikke snur før påske, vil antallet innleggelser på sykehus øke, og kapasiteten til å spore smitte kan bli overskredet. Da blir ikke folk satt i karantene, og de vil smitte enda flere. Smitteklynger vil ikke kunne nøstes opp, og pandemien kommer ut av kontroll, sier Nakstad til Dagbladet, og legger ikke skjul på hva det vil bety.

- Da risikerer vi å stenge hele samfunnet ned, både kraftig og langvarig, for å gjenvinne kontrollen. Derfor er det viktig å snu smittetrenden, sier Nakstad.

SMITTETOPPER: Legger man grafen for smittetilfeller på ei tidslinje for skoleferiene, ser man hvordan de sammenfaller. Grafikk: Mia Tollaksvik / Dagbladet

Eskalerende situasjon

Professor ved institutt for datateknologi og informatikk på NTNU, Dag Svanæs, har studert grafene fra Folkehelseinstituttets siste ukerapport. Der ser man blant annet trenden både for R-tallet og for positive tester siden pandemiens start for ett år siden. Svingningene er tydelige - ferietid har siden i fjor høst vært synonymt med smitteøkning.

- Det er helt klart at ferier bidrar til økt mobilitet, og denne økte mobiliteten har erfaringsmessig gjort at R går opp, sier Svanæs, som også tegner et dystert bilde av hvordan utviklinga kan se ut i ukene som kommer.

- Vi er i en situasjon hvor smitten eskalerer, særlig i Oslo og Viken. Hvis det er slik FHI sier, at man har R på 1,5 i Oslo, så vil det bety en dobling i antall smittede hver tiende dag. Det betyr en åttedobling i løpet av en måned og sekstifiredobling i løpet av to måneder, sier Svanæs og viser til at utviklingen har vært tilsvarende i deler av Italia hvor man har innført lockdown.

R-TALLET: Før de tidligere feriene har det estimerte R-tallet vært omkring og like under 1. Nå er det høyere, særlig i Oslo. Kilde: FHI
R-TALLET: Før de tidligere feriene har det estimerte R-tallet vært omkring og like under 1. Nå er det høyere, særlig i Oslo. Kilde: FHI Vis mer

- Kommer til å tape

Regnestykket betyr i praksis at om man har 1000 smittede i dag, vil man ha 2000 smittetilfeller om ti dager. Derfra øker det til 4000 om 20 dager, 8000 om 30 dager, 16000 om 40 dager og så videre.

Smitteveksten i forbindelse med vinterferien ble påvirket av at nye mutasjoner av coronaviruset begynte å spre seg. En begrenset vaksinekapasitet har bidratt og bidrar også nå til ytterligere problemer.

- Vi vaksinerer ikke raskt nok til at vi klarer å ta unna i samme tempo, så det er et race vi kommer til å tape. Å tape betyr ikke i første omgang at mange flere kommer til å dø, men intensivavdelingene kan fylles raskt. Overfylte intensivavdelinger kan føre til høye dødstall av innlagte 50- og 60-åringer som ikke får nødvendig pustehjelp fra respirator, slår professoren fast.

TIDLIG: Trune Ravndal var en av de første som fikk corona i Norge. Video: Dagbladet TV. Programleder: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Utfordringene med dagens smittesituasjon forsterkes ytterligere ved at tiltakene som ble innført tidligere, førte til en kraftig nedgang på den daværende virusvarianten. De muterte variantenes høyere smittsomhet, gjør imidlertid at man ti dager før påske står overfor et annet smittebilde.

- Situasjonen er allerede veldig nær ved å være ute av kontroll ved at TISK-kapasiteten er meget anstrengt i visse kommuner. Fortsetter utviklingen, vil man i Oslo ha en dobling i antall smittede i det man går inn i påska. Selv uten effekten av påske er dette eskalerende. Nå vil alt være avhengig av tiltakene og resultatet av dette fram mot påske. Det er i alle fall ingen grunn til å vente med nye tiltak, for de må innføres uansett, konkluderer Svanæs, som legger til at han har tro på at de nye tiltakene som er innført i Oslo og Viken vil bidra til å få R ned.

- Det er dessverre ennå uvisst om tiltakene er tilstrekkelige nok til å få R-verdien under 1 slik at smitten kommer under kontroll. Det vil vi først se på smittetallene om litt over en uke, sier han.

TYDELIG TREND: Grafen fra FHIs siste ukerapport viser bekreftede tilfeller av covid-19 per uke og andel positive tilfeller av de testede fra 17. februar 2020 til 7. mars 2021. Kilde: MSIS
TYDELIG TREND: Grafen fra FHIs siste ukerapport viser bekreftede tilfeller av covid-19 per uke og andel positive tilfeller av de testede fra 17. februar 2020 til 7. mars 2021. Kilde: MSIS Vis mer

Uunngåelig rekord

Professoren vil likevel ikke slå fast at denne påska vil medføre de samme økningene i smittetilfeller som de siste tre feriene har gjort. Årsaken er hovedsakelig at smitten nå i langt større grad sprer seg blant yngre.

- Konservativt kan vi si at med R på 1,5, så vil man ha en åttedobling en måned fram i tid. På toppen av det kommer eventuell effekt av økt mobilitet og tettere samvær. Det at barn og unge ikke er på skole i ferien kan bringe R noe ned, men det er liten grunn til å tro at summen av økt mobilitet og stengte skoler i påskeferien vil få R under 1, sier Svanæs og legger til nok en dyster spådom:

- Det er åpenbart at dette kommer til å se ille ut framover. Rekorden for antall innlagte fra i fjor, er nesten uunngåelige å ikke tangere på grunn av tidsforsinkelsen på minst to uker fra et tiltak settes inn til effekten er synlig.

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

Dette kan begrense

Helsedirektør Bjørn Guldvog har tidligere sagt til Dagbladet at han er mest bekymret for dem som ikke drar på hytta, men forblir hjemme. På den ene siden kan ferien føre til at mange drar ut av byene, og at færre møtes på møtepunktene der. Men på den andre siden kan ferier føre til at dem som forblir hjemme får færre steder å bevege seg.

Guldvog understreker at smittespredningen avhenger av i hvilken grad folk etterlever smittevernreglene og påskerådene. Dersom folk gjør det, så vil færre møtes, det vil bli mindre kontakt og smitten vil kunne gå ned.

- Men samtidig er det slik at hvis personer som bor i områder hvor folk bor tett ikke har områder å reise til, så kan det være at det blir mer kontakt mellom mennesker og at smitten vil øke, dersom man ikke følger smittevernreglene veldig nøye.

ALVOR: Statsminister Erna Solberg (H) røper når hun virkelig forsto alvoret i corona-situasjonen. Foto: Jostein Sletten. Reporter: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer

- Er det dette du tror at er det som har skjedd ettersom smitten har økt etter de tre siste feriene?

- Jeg tror nok at det har vært medvirkende, nemlig at det har vært mønstre som har gjort at det har blitt enda mer treff mellom folk enkelte steder. Men jeg vil understreke at det også kan være slik at folk som har vært på hyttene ikke har fulgt de rådene som vi har gitt, og at man der har møttes i større grad enn man burde, og på den måten har kunnet bringe smitte med seg tilbake igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer