Omikron i Danmark:

Grafene som gir håp

Skyhøyt smittetrykk og nesten tre ganger så mange på sykehus. Likevel har Danmark færre respiratorpasienter enn Norge. Stabil situasjon og mindre belastning på sykehusene, sier Troels Lillebæk i SSI.

- STABILT: I Danmark er situasjonen på sykehusene stabil, til tross for rekordsmitte, forteller SSI - danskenes versjon av Folkehelseinstituttet. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB
- STABILT: I Danmark er situasjonen på sykehusene stabil, til tross for rekordsmitte, forteller SSI - danskenes versjon av Folkehelseinstituttet. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

I løpet av de siste to ukene i 2021 hadde Danmark 3367 smittede per 100 000 innbyggere. I Norge var det i samme periode til sammenlikning 904 smittede per 100 000.

I Danmark er det likevel færre innlagt på sykehus med coronaviruset nå enn hva det var på toppen av bølge to på samme tid i fjor. Det samme er situasjonen i Storbritannia, som også kan skilte med et rekordhøyt smittetrykk.

Store sykehus-forskjeller

Tirsdag har Danmark 718 coronapasienter på sykehus, hvorav 73 av dem er innlagt på intensiv. 46 av pasientene får respiratorbehandling.

I Norge er det 277 coronapasienter på sykehus, hvorav 85 er innlagt på intensivavdeling, og 64 av dem på respirator.

- Akkurat nå er situasjonen i Danmark stabil. Det er mindre belastning på sykehusene enn i starten av 2021, sier avdelingssjef Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut - danskenes versjon av FHI - til Dagbladet.

VENTER ENDRING: - Flesteparten av pasientene som er innlagt med coronainfeksjon fra delta og omikron, er innlagt på grunn av viruset. Men framover venter vi at en større andel vil være innlagt med, og ikke på grunn av, omikron, sier avdelingssjef Troels Lillebæk ved SSI. Foto: Statens Serum Institut
VENTER ENDRING: - Flesteparten av pasientene som er innlagt med coronainfeksjon fra delta og omikron, er innlagt på grunn av viruset. Men framover venter vi at en større andel vil være innlagt med, og ikke på grunn av, omikron, sier avdelingssjef Troels Lillebæk ved SSI. Foto: Statens Serum Institut Vis mer

I Danmark har omikron allerede vært dominerende i ukevis, og har ført til stadig nye smitterekorder - sist ut med over 28 000 tilfeller i løpet av ett døgn forrige uke.

- Ifølge modellberegninger forventes det at epidemien topper i Danmark i slutten av januar eller starten av februar, sier Lillebæk.

Tidligere i januar uttalte fagdirektør Tyra Grove Krause i SSI at hun tror danskene allerede om to måneder kan leve som normalt, fordi omikron er veien ut av pandemien.

IKKE PÅ TOPP: Til tross for skyhøyt smittetrykk, er det færre innlagt på sykehus, på intensiv og på respirator i Danmark enn hva det var under toppen av bølge to i januar i fjor. Skjermdump: Sundhedsstyrelsen
IKKE PÅ TOPP: Til tross for skyhøyt smittetrykk, er det færre innlagt på sykehus, på intensiv og på respirator i Danmark enn hva det var under toppen av bølge to i januar i fjor. Skjermdump: Sundhedsstyrelsen Vis mer

Lillebæk trekker fram at omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom, og at mange dansker nå har fått en boosterdose.

- Dermed blir belastningen på helsevesenet relativt mindre, sammenliknet med delta. Omikron er imidlertid mer smittsomt, så det er fortsatt viktig å begrense smitten, så ikke alle tester positivt «samtidig», understreker Lillebæk.

På grunn av variantens spredningspotensial, men lavere risiko for alvorlig sykdom, venter imidlertid SSI en endring blant pasienter på sykehus, smittet med coronaviruset.

- Flesteparten av pasientene som er innlagt med coronainfeksjon fra delta og omikron, er innlagt på grunn av viruset. Men framover venter vi at en større andel vil være innlagt med, og ikke på grunn av, omikron. Disse pasientene skal fortsatt håndteres smittevernmessig forsvarlig, så personale og andre pasienter ikke smittes, sier han.

Vanskelig å sammenlikne

Fagdirektør Frode Forland i FHI forteller til Dagbladet at det er vanskelig å sammenlikne antallet innlagte på intensiv for de nordiske landene, fordi organisering og kriterier på sykehusene ikke er identiske.

FOR TIDLIG: Fagdirektør Frode Forland i FHI mener det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner om omikronvarianten, fordi datagrunnlaget foreløpig er for tynt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FOR TIDLIG: Fagdirektør Frode Forland i FHI mener det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner om omikronvarianten, fordi datagrunnlaget foreløpig er for tynt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Han mener imidlertid at forholdet mellom antall pasienter innlagt på sykehus, og antall pasienter som får behandling på respirator, kan gi mer sammenliknbare tall - fordi det er større konsensus om hva som karakteriserer en respiratorpasient i det nordiske sykehusmiljøet.

Med disse kriteriene til grunn, blir bildet seende slik ut:

  • Danmark: 46 på respirator av 718 coronapasienter.
  • Norge: 64 på respirator av 277 coronapasienter.

- Det er positive signaler når det gjelder antall på respirator i Danmark, sier Forland.

- I Danmark tror de toppen kommer i slutten av januar eller i februar. Hva mener du?

- Det største presset på sykehusene kommer nok i februar. Det er min beste analyse nå, svarer Forland.

Han mener forskjellene på antall norske og danske coronapasienter kan skyldes at omikron har vært dominerende i lengre tid der enn i Norge.

NY TOPP: Norge fikk en foreløpig innleggelsestopp 17. desember. Siden har antallet gått kraftig ned. Mørkeblå strek viser antall innlagte, mens blå og gul står for henholdsvis innlagte på intensiv og antallet på respirator. Skjermdump: Helsedirektoratet
NY TOPP: Norge fikk en foreløpig innleggelsestopp 17. desember. Siden har antallet gått kraftig ned. Mørkeblå strek viser antall innlagte, mens blå og gul står for henholdsvis innlagte på intensiv og antallet på respirator. Skjermdump: Helsedirektoratet Vis mer

- Vi har jo en hale av deltapasienter som er innlagt i Norge nå, mens det kanskje er flest pasienter innlagt med omikron i Danmark. Bølgen med delta er fortsatt hovedårsak til de fleste innleggelser i Norge.

Men ifølge avdelingsleder Camilla Holten Møller i SSI, er en «hale av deltapasienter» også gjeldende i Danmark. Det uttaler hun i en pressemelding fra 8. januar.

- Så det er enda for tidlig å si hvordan bildet endrer seg når omikronvarianten dominerer blant innleggelsene. Men noe kan tyde på at vi vil se enda færre innleggelser, etter hvert som omikronvarianten dominerer innleggelsesbildet helt, sier Møller.

DOMINERENDE: I Danmark har omikronvarianten vært den dominerende siden før jul, mens den i Norge ble dominerende i løpet av jula. Her fra en testkø i Aalborg lille julaften. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
DOMINERENDE: I Danmark har omikronvarianten vært den dominerende siden før jul, mens den i Norge ble dominerende i løpet av jula. Her fra en testkø i Aalborg lille julaften. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP / NTB Vis mer

Også Forland mener at det er for tidlig å si noe om alvorlighetsgrad og behov for intensivbehandling med omikronvarianten, og at det foreløpig er et for tynt datagrunnlag til å kunne konkludere med noe.

- Jeg tror også forskjellen i tallene i Norge og Danmark sier mer om organisering enn alvorligheten. I Norge har vi kanskje en høyere terskel for å legge inn personer på sykehus enn i Danmark. Vi tar også unna en del i primærhelsetjenesten, så det kan være en faktor i den store forskjellen.

Forland peker blant annet på at vi i Norge har en tradisjon for at syke, eldre pasienter som nærmer seg livets slutt, behandles på sykehjemmet, og ikke får omfattende intensivbehandling.

- Så forskjellen kan kanskje også skyldes at vi har forskjellige behandlingstradisjoner, sier Forland.

OMIKRON: Frode Forland, fagdirektør i FHI, sier omikron er i ferd med å overta helt som dominerende variant i Norge. Vis mer

Ser til naboene

Både Storbritannia og Danmark er land norske helsemyndigheter har fulgt tett i løpet av pandemien. Med våre nordiske naboer er det også hyppige møter, forteller Forland.

- Vi vil følge med på både hva som skjer i nabolandene våre og i Storbritannia, som alle er land med god vaksinedekning, for å kunne si noe om hvordan alvorligheten av sykdommen blir, sier Forland.

REKORDSMITTE: I Danmark ble det satt foreløpig smitterekord med over 28 000 tilfeller registrert i løpet av ett døgn forrige uke. Bildet er fra mars 2021. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / Reuters / NTB
REKORDSMITTE: I Danmark ble det satt foreløpig smitterekord med over 28 000 tilfeller registrert i løpet av ett døgn forrige uke. Bildet er fra mars 2021. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / Reuters / NTB Vis mer

Også i Storbritannia har det blitt registrert høyere smittetall enn noen gang tidligere i pandemien, siden omikron gjorde seg dominerende også der. De siste dagene er det registrert 3537 smittede per 100 000 innbyggere. Mandag ble det meldt om 140 000 nye smittetilfeller.

Ifølge britiske helsemyndigheters seineste oppdatering for sykehusene, datert 7. januar, var over 18 600 innlagt på sykehus, hvorav 844 fikk respiratorbehandling.

Til tross for rekordsmitten, er antallet innlagt på sykehus imidlertid langt færre enn under bølge to også her. I januar 2021 var over 39 000 coronapasienter innlagt på sykehus, og over 4000 av dem lå på respirator.

Fagdirektør Forland sier FHI nå jobber med å gjøre opp status for Norge, og vil komme med en oppdatert risikovurdering onsdag, som har sett nærmere på risikoen for alvorlig sykdom blant omikronpasienter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer