Graffiti i runer

Navn: James E. Knirk Alder: 52 Yrke: Professor, leder av Runearkivet i Universitetets kulturhistoriske museer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologer leter seg gjennom forfedrenes avfall. Runeforskere leser fortidas graffiti. James Knirk greidde etter møysommelig arbeid å tolke en runepinne av tre, funnet i fyllingen som Bryggen i Bergen delvis står på. Der står det: «Ranveig den røde henne skal du knulle. Det skal være større enn en mannspenis og mindre enn en hestepenis.»

- Veldig viktig kunnskap å grave fram fra glemselen, professor Knirk? Men han blir ikke svar skyldig: - Fra før kjente vi lovtekster, kirke- og sagatekster. Hva vanlige folk tenkte og gjorde hadde vi liten peiling på. Runetekstene har gitt oss et mye bredere spekter av livet i Norge, helt fra de første, som stammer fra tida omkring Kristi fødsel. Runeinnskriftene opphørte ikke med innføringen av det latinske alfabet. I dag har vi registrert bortimot 300 moderne runeinnskrifter fram til 1600-tallet, totalt ca 1600.

James Knirk er amerikaner som opprinnelig begynte å studere matematikk ved Michigan State University. Etter en tid tok interessen for språk over. Han ble germanist, tok doktorgrad i gotiske språk ved Yale, ble etter hvert hekta på skaldediktning, noe som brakte ham til Norge som stipendiat. Siden har han stort sett vært her, spesialiserte seg i håndskrifter og jobbet lenge med «Sverres saga».

I 1985 ble han runeforsker på Leksikografisk institutt og i 1993 professor. Han inngår i den stolte tradisjon fra Sophus Bugge, Magnus Olsen, Knut og (sønnen) Aslak Liestøl og regnes i dag blant den absolutte elite i faget, Så dyktig er han at danskene vil ha fatt i ham. Han er tilbudt stilling på Det Arnamagnæiske Institutt i København.

Ofte er runeinnskriftene bare fragmenter. I Gamlebyen i Oslo er funnet en innskrift hvor det står «Kyss meg». Siden helheten mangler, vet man ikke om dette er uttrykk for et ønske om nærhet og varme. eller det motsatte: Kyss meg bak. På en runepinne funnet under golvet i stavkirken i Lom, blir vi imidlertid vitner til et 700 år gammelt trekantdrama: «Håvard sender Gudny Guds hilsen og sitt vennskap. Og nå er det min fulle vilje å be om din hånd, dersom du ikke vil være med Kolbein. Tenk over dine ekteskapsplaner og la meg få vite din vilje.»

Professor Knirk forteller med entusiasme og innsikt. Vi spør om han har problemer med å gå rundt som professor Knirk. Han svarer:

- Jeg bruker min samboers norske navn når jeg bestiller kinobilletter.