Graham trodde han var en levende død

Trivdes best på sin daglige spasertur på kirkegården.

HJERNEDØD: Den britiske mannen Graham var overbevist om at han var hjernedød og folte seg som en zombie. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.. FOTO: SCANPIX
HJERNEDØD: Den britiske mannen Graham var overbevist om at han var hjernedød og folte seg som en zombie. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske mannen, som er identifisert bare som Graham, våknet opp for ni år siden og var helt overbevist om at han var død til tross for at han pustet.

- Jeg hadde mistet luktesansen og smakssansen. Jeg var overbevisst om at det ikke var noe poeng å spise lenger siden jeg allerede var død. Jeg sluttet også å snakke da jeg aldri kom på noe å si, sier Graham til det anerkjente legetidsskriftet New Scientist.

Legene har gitt ham den sjeldne diagnosen Cotards syndrom, eller «Vandrende lik syndromet», som betyr at han selv trodde han var død eller en zombie.

Føler seg døde Mennesker med Cotards syndrom føler seg rett og slett døde, og er overbevist om at de er det også. Graham mistet interessen for alle de tingene som tidligere i livet hadde gitt han glede.

Graham trodde ikke på legenes diagnose, og insisterte selv på at han var hjernedød. Dette førte til at han tok daglige spaserturer på kirkegården for å komme så nært de døde som mulig.

Den uvanlige diagnosen vokste fram etter at Graham prøvde å begå selvmord. Åtte måneder etterpå fortalte han legene at hans hjerne var død eller at han rett og slett ikke hadde en, skriver det anerkjente legetidsskriftet.

-  Jeg ville ikke møte venner lengre, det var ikke noe poeng å gjøre det. Jeg følte ikke glede over noe lenger og alt jeg før hadde interessert meg for var nå uinteressant, sier Graham.
Han mistet interessen for å røyke, mistet interessen for bilen han tidligere hadde elsket og var selv helt overbevist om at han var død.

Det absolutte lavmål var da han var overbevist om at den eneste plassen han passet inn var på kirkegården.

- Jeg følte at det var den rette plassen for meg - så nært de døde som mulig. Da jeg var der endte det alltid med at politiet kjørte meg hjem til leiligheten min, sier Graham.

Legene og nevrologene som undersøkte Graham fant ut at han hadde ekstrem lav aktivitet i deler av hjernen. De konkluderte med at han var i en vegetativ tilstand, det vil si en alvorlig hjerneskade som best beskrives som en tilstand av våkenhet uten sporbar selvbevissthet.

Unormalt hjernenivå - Jeg har analysert hjerner i over 15 år, og jeg har aldri sett noen med et såpass unormalt hjernenivå som har vært i stand til å gå oppreist eller ha relasjoner til andre mennesker. Han hadde hjerneaktivitet på linje med en pasient som er sterkt bedøvd eller som sover, sier Steven Laureys ved Universitetet i  Liège i Belgia.

Etter flere måneder med intensiv terapi og medisiner har Graham blitt stadig bedre, og selv om han ikke er helt frisk ennå klarer han seg relativt sett mye bedre.

- Jeg føler ikke at hjernen min er død lenger, selv om jeg fortsatt opplever merkelige øyeblikk. Jeg er ikke redd for å dø. Det har ikke noe med min tidligere tilstand og gjøre, men snarer det at vi alle skal dø. Jeg er bare heldig som lever akkurat nå, sier Graham.