Dagbladet avslører:

Gram fikk to lønninger

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fikk lønn fra Stortinget og Steinkjer kommune samtidig i 2018 og 2019. Nå uttaler Gram at han har tilbakebetalt penger til kommunen for å unngå at det sås tvil om hans integritet.

TILBAKEBETALT: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram uttaler at han har tilbakebetalt penger til Steinkjer kommune. Foto: Kristin Svorte
TILBAKEBETALT: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram uttaler at han har tilbakebetalt penger til Steinkjer kommune. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

Som ordfører i Steinkjer kommune fikk Gram 839 475 kroner i lønn i 2018 og 862 189 kroner i 2019. Samtidig fikk han omkring 70 000 kroner for å ha møtt som vararepresentant på Stortinget. Det viser tall som Dagbladet har fått innsyn i.

Gram har besvart Dagbladets opplysninger skriftlig:

«I den perioden dere viser til var jeg ordfører og lokalt folkevalgt i Steinkjer kommune. Jeg var samtidig vara til Stortinget, og måtte møte i Oslo flere ganger i kortere perioder. I og med at dette var så korte perioder, valgte jeg å fortsette med mitt verv og virke som ordfører uten å søke fritak. Det var viktig for meg i disse periodene å følge opp vervet mitt og sakene som gikk lokalt i kommunen», uttaler Gram til Dagbladet.

Nå uttaler han at han har tilbakebetalt penger til kommunen.

FORSVARSMINISTER: Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Kristin Svorte
FORSVARSMINISTER: Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Kristin Svorte Vis mer

«Jeg har alltid vært veldig opptatt av å følge alle regler som gjelder, og mener jeg også har gjort det i dette tilfellet. Jeg ønsker imidlertid ikke at det skal kunne såes tvil om min integritet, og jeg har derfor refundert Steinkjer kommune for godtgjøringen jeg mottok fra kommunen de dagene jeg møtte på Stortinget».

Avsløring

Gram møtte som vararepresentant på Stortinget 18 dager i oktober 2018, og fikk betalt 47 823 kroner for det. Det viser Dagbladets undersøkelser.

Mange vararepresentanter som møter på Stortinget velger å søke permisjon eller fritak fra sine kommunale eller fylkeskommunale verv for å unngå å motta doble godtgjørelser. Det gjorde ikke Gram i tilfellene som Dagbladet omtaler. Som følge av dette mottok han 71 496 kroner fra Steinkjer kommune samme måned som han mottok 47 823 kroner fra Stortinget.

I 2019 møtte Gram seks dager som vararepresentant på Stortinget, tre dager i april og tre dager i oktober. Det fikk han henholdsvis 7971 og 8233 kroner for. Samtidig fikk han 73 499 per måned fra Steinkjer kommune.

I tillegg fikk Gram 7683 kroner fra Stortinget i feriepenger for de omtalte periodene som vararepresentant.

Godtgjøringsutvalget

I januar 2021 leverte godtgjøringsutvalget sin rapport til Stortinget. Blant annet anbefalte de at «godtgjørelser til folkevalgte som har folkevalgte verv på flere nivå bør samordnes slik at det samlede nivået ikke blir oppfattet som urimelig høyt».

Utvalgsleder Ådne Cappelen sier til Dagbladet at det finnes mange liknende saker som Gram sin sak, og at de ikke vurderte det som et problem da de utarbeidet rapporten.

- Det finnes mange slike saker hvor en ordfører eller en vararepresentant tar på seg verv som krever noen timer ekstraarbeid. Det er for eksempel mange kommunale representanter som har normal lønn og som gjør mye kveldsarbeid, og det har vi ikke vurdert som noe problem. Utvalget var opptatt av saker som omfattet helt andre summer enn dette, sier Cappelen til Dagbladet.

Hovedsynspunktet

Utvalgslederen sier at problemet først og fremst - men ikke utelukkende - oppstår når personer innehar verv på både kommunalt og fylkeskommunalt nivå.

- Dette kan medføre at politikere ender opp med veldig høye lønninger i politikersammenheng, for eksempel på nivå med statsministeren. Noen steder har det blitt vurdert som uheldig, sier Cappelen og fortsetter:

- Dette er en problemstilling som kommunene og ikke minst partigruppene må håndtere og vurdere hva de opplever som rimelig. Utvalgets hovedsynspunkt var at det blir rart om man lønner folk for at de skal ta på seg et tungt verv som krever heltidsarbeid, og enkeltpersoner har to slike verv.

Ingen retningslinjer

Godtgjøringsutvalget vurderte det ikke som et omfattende problem, men heller enkeltsituasjoner som fikk stor oppmerksomhet i pressen.

- Hvorfor anbefalte dere ikke konkrete retningslinjer knyttet til dette?

- Vi vurderte det som mest hensiktsmessig å starte med å anbefale partigruppene å håndtere dette på egen hånd, i stedet for å anbefale konkrete retningslinjer.

De siste åra har stortingsrepresentantenes ordninger vært i søkelyset, deriblant pendlerboliger, reiseregninger og doble feriepenger. Som følge av dette har et utvalg fått i oppgave å gjennomføre en ekstern gjennomgang av Stortingets økonomiske ordninger innen 31. januar 2023.

Allerede har utvalget formulert noen overordnede prinsipper, og vil i sitt videre arbeid legge til grunn at Stortingets ordninger for stortingsrepresentantene skal «være rimelige sammenliknet med ytelser og velferdsordninger i samfunnet for øvrig» og «være underlagt god forvaltning med betryggende kontroll og reaksjonsformer».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer