Göran Persson får Sofieprisen

Juryen mener Sverige er foregangsland innen miljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sveriges tidligere statsminister Göran Persson får årets Sofiepris på 100 000 dollar - vel 600 000 kroner. Prisen deles ut av miljøvernminister Helen Bjørnøy i Oslo 5. juni.

Ifølge en pressemelding fra Sophie Foundation får Persson prisen for sitt politiske lederskap innenfor klimapolitikken. 

Ifølge juryen, har Sverige har blitt et foregangsland innen miljø. De mener han har satt igang konkrete tiltak for å ta tak i klimaproblemene, og at han på denne måten har vist vei for andre lands politiske ledere ved å gå lenger enn hva Kyoto-protokollen krever.

Har redusert klimagassene

Noen av de konkrete tiltakene juryen trakk frem i sin begrunnelse, var blant annet at Sverige har redusert klimagassene betraktelig i perioden da Persson satt som statsminister. Mens Norge økte utslippene med 2,7 prosent, reduserte Sverige med 13,5 prosent fra 1996 til 2005.

Sverige har også innført en nasjonal målsetning om 25 prosents reduksjon i forhold til 1990-nivå i perioden 2008 til 2012. Norge har ennå ikke vedtatt noe slikt langsiktig nasjonalt mål.

Sverige har gjennom satsing på bioenergi og avgifter på fossilt brensel sikret at utslippene fra oppvarming i boliger og næringsbygg har blitt redusert med 40 prosent siden 1990.

De har også satt igang nasjonale informasjonskampanjer om klimaendringene og innført en rekke støtteordninger for energisparing.

PRISVINNER:Sveriges tidligere statsminister Göran Persson får årets Sofiepris. Foto: SCANPIX
PRISVINNER:Sveriges tidligere statsminister Göran Persson får årets Sofiepris. Foto: SCANPIX Vis mer

I tillegg til dette har de satt i gang en utbygging av jernbanene, slik at flere skal ha mulighet til å bruke kollektiv transport.

I godt selskap

Persson fikk prisen i skarp konkurranse med blant annet Al Gore, som har gjort en stor innsats for å informere verden om den truende klimakatastrofen, ifølge NRKs kilder.

Også Californias guvernør Arnold Schwarzenegger har markert seg for å få amerikanerne til å redusere utslippene. I tillegg var Londons borgermester Ken Livingston lenge en het kandidat, skriver NTB. 

I fjor gikk prisen til den argentinske menneskerettighetsaktivisten Romina Picolotti. Andre prisvinnere er Attac i Frankrike og journalisten John Pilger.

Miljøpris

Prisvinneren vil være til stede sammen med miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) på en pressekonferanse Sofie-stiftelsen holder i Oslo torsdag formiddag.

Sofieprisen ble grunnlagt i 1997 av forfatteren Jostein Gaarder og hans kone Siri Dannevig. Den går til mennesker eller organisasjoner som arbeider for et bedre miljø og en positiv, alternativ utvikling.