Göran Persson om oljesand: - Hadde aldri trodd det skulle skje

Men Helge Lund forsvarer satsingen - skylder på forbrukerne.

SKUFFET: Tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, liker dårlig StatoilHydros oljesandsatsing. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
SKUFFET: Tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, liker dårlig StatoilHydros oljesandsatsing. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ZERO-KONFERANSEN (Dagbladet): Sveriges eks-statsminister innledet på Zeros nullutslippskonferanse i dag. Han mener at alle rike land kan gjøre mer og at Norge, som har tjent seg rik på fossile brennstoff, har et spesielt ansvar. Likevel vil han ikke kritisere norsk fossil energi, så nær som på et punkt: StatoilHydros oljesandprosjekt.

- Hadde aldri trodd det skulle skje- Det kjennes umoderne. Jeg trodde aldri det skulle skje, sier Göran Persson til Dagbladet.

StatoilHydros konsernsjef Helge Lund var til stede i det han selv kalte «løvens hule» i dag. Han anerkjente klimaproblamatikken og ytret ønske om høyere CO2-priser for slik å presse industrien til mer teknologiutviklingen. Likevel ble han fossilenes advokat, og forsvarte oljesandutvinningen på lik linje med norsk olje og gass.

- Vi erkjenner at det er et krevende prosjekt langs mange dimenjoner, blant annet når det gjelder energieffektivitet, CO2 og andre faktorer, men i lys av verdens energirealiteter er det nødvendig for å dekke de voksende energibehovene, sa Lund.

Klandret forbrukerneDeretter la han ansvaret for CO2-utslippene over på forbrukerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer