Göran Persson om oljesand: - Hadde aldri trodd det skulle skje

Men Helge Lund forsvarer satsingen - skylder på forbrukerne.

SKUFFET: Tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, liker dårlig StatoilHydros oljesandsatsing. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
SKUFFET: Tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, liker dårlig StatoilHydros oljesandsatsing. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ZERO-KONFERANSEN (Dagbladet): Sveriges eks-statsminister innledet på Zeros nullutslippskonferanse i dag. Han mener at alle rike land kan gjøre mer og at Norge, som har tjent seg rik på fossile brennstoff, har et spesielt ansvar. Likevel vil han ikke kritisere norsk fossil energi, så nær som på et punkt: StatoilHydros oljesandprosjekt.


- Hadde aldri trodd det skulle skje
- Det kjennes umoderne. Jeg trodde aldri det skulle skje, sier Göran Persson til Dagbladet.

StatoilHydros konsernsjef Helge Lund var til stede i det han selv kalte «løvens hule» i dag. Han anerkjente klimaproblamatikken og ytret ønske om høyere CO2-priser for slik å presse industrien til mer teknologiutviklingen. Likevel ble han fossilenes advokat, og forsvarte oljesandutvinningen på lik linje med norsk olje og gass.

- Vi erkjenner at det er et krevende prosjekt langs mange dimenjoner, blant annet når det gjelder energieffektivitet, CO2 og andre faktorer, men i lys av verdens energirealiteter er det nødvendig for å dekke de voksende energibehovene, sa Lund.

Klandret forbrukerne
Deretter la han ansvaret for CO2-utslippene over på forbrukerne.

- Ja, oljesand fører til mer CO2-utslipp. Men klimautslipp ved produksjon er mindre enn utslippene som forbrukerne står for, når de velger å kjøre bilen, sa Lund, og gjorde seg med det til et enkelt bytte for løvene i salen.

- Ja, produksjonen utgjør en liten del av utslippene, men det å legge ansvaret over på forbrukeren på den måten er en total ansvarsfraskrivelse. Som produsent av den skitneste energien vi har er det soleklart at Helge Lund og Statoil har det største ansvaret. Jeg tror du må være sjef i StatoilHydro for å klare å si noe så sinnssvakt dumt, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Zero-leder Einar Håndlykken mener Lund har et poeng.

- Det er veldig lett å være strenge med StatoilHydro og så kjøper vi produktet hver dag selv, så sånn sett har han et poeng. Men StatoilHydro har et ansvar de ikke kan løpe fra. De er flinke til mange ting de gjør, men ingen tvinger dem til å investere i oljesand, sier Håndlykken.

- Skal ikke skamme oss
StatoilHydro-sjefen valgte videre å fokusere på at norsk olje og gass tross alt er reinere enn mange andre lands olje og gass. Han fortalte at han er lei av at fornybar energi er blitt et honnørord mens fossil energi er blitt et skjellsord.

- Det er helt perspektivløst. Olje og gass er effektive og fleksible energikilder. Vi skal ikke skjemme oss over å produsere olje med de laveste utslippene per fat.

Lund sa at han er sterkt uenig med dem som sier at StatoilHydro ikke gjør nok når det gjelder fornybar energi.

- Vi satser tungt i bransjer vi har begrenset erfaring med. Det er ikke bare å splashe penger inn.

FORSVARTE FOSSILENE: StatoilHydros konsernsjef, Helge Lund. Foto: REUTERS/Andrew Winning.
FORSVARTE FOSSILENE: StatoilHydros konsernsjef, Helge Lund. Foto: REUTERS/Andrew Winning. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer