Granat mot Redd Barna-kontor

En granat ble kastet inn i lokalene til Redd Barna på Sri Lanka i morges. Ingen ble skadd, men granatanslaget kom bare timer etter at to norske topp-diplomater, som deltar i fredsarbeidet i landet, hadde forlatt Sri Lanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redd Barna har et kontor i Sri Lankas hovedstad Colombo. Ved kontoret arbeider man for barns rettigheter i landet. Kontoret har vært i drift i 25 år og det er allment kjent at Redd Barna kan knyttes til Norge.

Bygningsskader

I følge Redd Barnas norske representant i Colombo forårsaket granaten kun mindre bygningsmessige skader og en knust rute på en parkert bil. Granatangrepet fant sted 01.25 lokal tid i natt. En spesialgruppe fra politiet har undersøkt åstedet i natt.

Granatangrepet skjedd på et tidspunkt da de ansatte ikke var til stede, men kun noen vakter. De befant seg på en annen del av eiendommen enn der granaten slo ned. Derfor ble ingen mennesker ble skadd i angrepet. Det arbeider en nordmann og femten lokalt ansatte ved det norske Redd Barna-kontoret. Også det britiske Redd Barna har kontorer på eiendommen.

Diplomatbesøk

Granatansalget kom bare timer etter at statssekretær Raymond Johansen fra UD og Sri Lanka-mekler Erik Solheim forlot Sri Lanka. Deres møte i Sri Lanka kan være årsaken til granatanslaget mot Redd Barnas kontor.

Den norske ambassaden i Colombo ble utsatt for et lignende granatangrep i slutten av mai i år. Dengang trodde den norske ambassadøren i Sri Lanka at angrepet kunne settes i sammenheng med den norske deltagelsen i fredssamtalene mellom regjeringen i landet og den tamilske geriljaorganisasjonen Tamiltigrene.

Tar ikke stilling

- Vi ønsker ikke å spekulere i årsaken til at vi er blitt utsatt for et granatangrep, sier Lars Grønseth, presstalsmann i Redd Barna til Dagbladet.no.

- Vi synes bare det er forferdelig trist det som har skjedd, sier han.

- Har de ansatte ved kontoret blitt utsatt for trusler tidligere?

- Ikke hva jeg kjenner til svarer Grøseth.

Han understreker at situasjonen på Sri Lanka er spent. Redd Barna er politisk uavhengig og har ikke tatt stilling til konflikten i landet.

- Det er fullstendig nødvendig dersom organisasjonen skal kunne arbeide med barns rettigheter i landet, sier Grønseth.

Mer informasjon på Redd Barnas nettsider