Granat mot visepresidenten

Lettere skadd, fire andre drept i næringsdepartementet i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks visepresident kom uskadd fra et granatangrep mot et regjeringskontor i Bagdad i dag.

Iraks president Jalal Talabani var i Jordan for sykehusbehandling, men visepresident Adel Abdul Mahdi oppholdt seg svært nær eksplosjonsstedet.

Abdul Mahdi var til stede under en seremoni i næringsdepartementet i formiddag da eksplosjonen inntraff.

Fire mennesker ble drept, men visepresidenten kom fra det med lettere skader. Han ble sendt til sykehus for en rutinesjekk, opplyser en sentral politikerkilde til Reuters.

En ansatt i departementet sier det virket som om en granat traff bygningen.

Det var mandag formiddag ikke kjent om eksplosjonen var et attentatforsøk rettet mot visepresidenten. Irakiske toppledere er ofte mål for opprørsgrupper, og visepresident Abdul Mahdi er en sentral sjialeder.

Utmattet

Iraks president Jalal Talabani, som er kurder, har imidlertid reist fra Irak til Jordan for å få behandling.

Han lider av ekstrem utmattelse og er dehydrert.

Men han er ved godt mot og det er ikke fare for hans liv, heter det i en erklæring fra presidentens kontor.

74-årige Talabani ble søndag fløyet fra sin hjemby i det kurdiske Nord-Irak til nabolandet Jordan for behandling. Han ble undersøkt på King Husein Medical Centre i Amman.

- De første resultatene viser at tilstanden er stabil og at det ikke er noen grunn til å bekymre seg, opplyser presidentens kontor.

Ikke hjerteinfarkt

Videre heter det at presidenten hele tiden har vær ved bevissthet, og at han er ved godt mot.

En nær medarbeider av Talabani benekter at presidenten har fått hjerteinfarkt, men sier at han ble syk som følge av overanstrengelser.

Han skal gjennom flere medisinske tester, og det er ikke kjent hvor lenge han skal være i Jordan.

En talsmann for amerikanske myndigheter bekreftet søndag at president Talabani ble fløyet til Jordan i et amerikansk militærfly.

Iraks president har først og fremst en seremoniell rolle, men han har likevel stor innflytelse, både hjemme i Irak og i Washington.

(NTB-Reuters-AFP).

 Iraks visepresident unnslapp uskadd, men minst ti andre ble drept og 18 ble såret da en bilbombe eksploderte utenfor huset der visepresidenten deltok på en konferanse.

Det var en bil som sto parkert utenfor som eksploderte, ifølge en av visepresidentens medarbeidere som ønsker å være anonym.

Adel Abdul Mahdi, én av Iraks to visepresidenter, deltok på en konferanse for statsansatte i et av Bagdads bedre strøk da angrepet skjedde.

Mansour-distriktet har vært åsted for en rekke bortføringer som irakiske ekstremister har fått skylden for. (NTB-AP-Reuters).

LETTERE SKADD: Iraks visepresident Adel Abdul Mahdi er sendt til sykehus med lettere skader etter at en granat slo ned i næringsdepartementet i Bagdad i formiddag.