Granater og geværskudd på markedsplass

Statskuppet i Mali berører 70 nordmenn i landet. Heidi Bye (43) sto midt i stridighetene.

KOM SEG I SIKKERHET: Heidi Bjørnhild Bye (43) er på jobb som journalist for Kirkens Nødhjelp i Mali. Hotellet hun ble evakuert fra lå rett ved siden av presidentpalasset. Nå er hun bak høye murer på en foreløpig sikker plass. FOTO:Arne Grieg Riisnæs/Kirkens Nødhjelp
KOM SEG I SIKKERHET: Heidi Bjørnhild Bye (43) er på jobb som journalist for Kirkens Nødhjelp i Mali. Hotellet hun ble evakuert fra lå rett ved siden av presidentpalasset. Nå er hun bak høye murer på en foreløpig sikker plass. FOTO:Arne Grieg Riisnæs/Kirkens NødhjelpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Heidi Bye er sammen med påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, midt oppe i statskuppet som nå foregår i Mali.
- Vi var ute på markedsplassen i går da det begynte å smelle rundt oss. Da hørte vi både geværskudd og granater rundt oss. Vi flyktet inn på hotellet og har fått med oss tv-sendinger hvor kuppmakerne sier de har tatt makta, forteller Bye til Dagbladet.
Hun er i landet på jobb for Kirkens Nødhjelp.

Dokumenterer sult Sammen med blant andre Anne-Marie Helland skal hun dokumentere sultkatastrofen i Vest-Afrika. Etter planen skulle de hjem til Norge med fly fredag. Nå tviler de på at det finnes fly som kan ta dem ut av landet.

- Vi ble i dag evakuert fra hotellet i sentrum til Kirkens Nødhjelps landansvarlige i Mali, her er det det mindre skyting og roligere. Og vi føler oss relativt trygge, men det er fremdeles en spent og uavklart situasjon. Det er portforbud, flyplassen og alle grenseoverganger er stengt.

Bye har i snart 20 år jobbet med produksjon av tv-programmer fra Den tredje verden og er svært erfaren med opphold i urolige eller katastroferammede områder.

- Jeg har reist mye i konfliktsoner, og føler dette er en nyttig erfaring i den situasjonen vi nå er oppe i. Selv om ikke kuppet er rettet mot oss som hjelpearbeidere, så skaper den lovløse og uoversiktlige situasjonen ern utfordring. Derfor har vi stor nytte av våre lokale ansatte, partnere og kolleger som har stor lokalkunnskap.  Trosset portforbud Hotellet nordmennene bodde på før evakueringen ligger rett i nærheten av presidentpalasset, hvor flere internasjonale medier har rapportert om kraftig ildveksling mellom lojale regjeringsstyrker og kuppmakerne. Malis president, Amadou Toumani Toure, skal i følge AP være i sikkerhet. Den styrtede presidenten skulle uansett ikke stille til valg under årets presidentvalg. Noe som gjør at kuppforsøket blir sett på som litt merkelig, da kravene er at presidenten skal gå av.
Heidi Bye forteller at evakueringen fra sentrumshotellet var preget av spenning og dramatikk.

- Da granaten begynte å smelle, kjente jeg det godt i magen, det var ubehagelig da det smalt i umiddelbar nærhet av der vi oppholdt oss sent i går kveld og i natt. Og i dag da vi ble evakuert var det portforbud, så vi kjørte bakgater for å komme rundt veiblokkeringer. Da vi krysset hovedbroen som var godt bevoktet av tungt bevæpnede soldater gikk pulsen utvilsomt opp. Men det var en lettelse å komme innenfor murene her vi nå befinner oss, sier hun.

Uoversiktelig Utenriksdepartementet har i hele dag vært i kontakt med nordmenn som er i landet.

- Situasjonen er uoversiktelig og vi jobber tett og kontinuerlig med denne situasjonen. Det er i underkant av 70 nordmenn vi vet om i Mali, sier pressevakt Svein Michelsen til Dagbladet.
Han forteller at de fleste fra Norge er misjonærer og hjelpearbeidere.

Torsdag fordømte utenriksminister Jonas Gahr Støre kuppet.

- Kuppmakerne må gi makten tilbake til den folkevalgte presidenten. Mali er allerede rammet av én krise, med tørke og sult. I tillegg kommer tuareg-opprøret i nord og nå et militærkupp. Over 150.000 maliere er på flukt. Mange av dem har dratt til naboland som også er rammet av tørke og en gryende matvarekrise, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

BAMAKO: Malis hovedstad er arnestedet for de siste dagers stridigheter. Kuppmakerne hevder å ha tatt kontrollen. På statlig fjernsyn melder kuppmakerne at de ønsker en demokratisk valgt regjering.  AFP PHOTO / HABIBOU KOUYATE
BAMAKO: Malis hovedstad er arnestedet for de siste dagers stridigheter. Kuppmakerne hevder å ha tatt kontrollen. På statlig fjernsyn melder kuppmakerne at de ønsker en demokratisk valgt regjering. AFP PHOTO / HABIBOU KOUYATE Vis mer
KUPPMAKERNE: Tar her kontrollen over statlig tv-og radio. FOTO: EPA/MALIN PALM BEST QUALITY AVAILABLE
KUPPMAKERNE: Tar her kontrollen over statlig tv-og radio. FOTO: EPA/MALIN PALM BEST QUALITY AVAILABLE Vis mer