FORTVILET:  En mann fortviler over at  butikken hans er bombet sønder og sammen i forstaden Marjinka utenfor Donetsk i dag. Foto: Alexander Ermochenko/EPA
FORTVILET: En mann fortviler over at butikken hans er bombet sønder og sammen i forstaden Marjinka utenfor Donetsk i dag. Foto: Alexander Ermochenko/EPAVis mer

Granatregn i Ukraina

Kampene trappes opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den skjøre våpenhvilen i Ukraina gir ingen beskyttelse til innbyggerne i forstaden Marjinka, like vest for millionbyen Donetsk øst i Ukraina.

I morges ble området, i følge Kiev, angrepet av rundt tusen pro-russiske separatister og flere titals panservogner. Myndighetene i Kiev omtaler angrepet som en «storoffensiv mot ukrainske stillinger». Reuters omtaler kampene som de kraftigste i Ukraina på flere måneder og begge sider skal ha brukt tungt artilleri.

- Hvis det er riktig at denne landsbyen ble angrepet av tusen mann, så er det klart en opptrapping, sier Ukraina-ekspert og seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskiningsinstitutt (FFI).

I følge Ukrainske myndigheter ble angrepet besvart med tung kanonild mot de pro-russiske separatistene. De sier at angrepet ble slått tilbake.

- Situasjonen begynte å forverres i går kveld. Fienden begynte å beskyte våre posisjoner. Som et resultat av disse angrepene, står Marjinka fortsatt i brann, sier talsmann for de ukrainske styrkene Oleksander Poronjuk til nyhetsbyrået Interfax.

Regjeringsstyrkene har imidlertid fortsatt kontroll over byen, sier han.

Sivile drept Opprørerne har i dag avvist at de har iverksatt en offensiv, men sier at både sivile og soldater i dag ble drept. Før krigen i Ukraina bodde det 9 900 mennesker i forstaden Marjinka.

- For øyeblikket er rundt 15 personer drept, sier opprørkommandanten Vladimir Kononov, ifølge separatistenes pressetjeneste DAN.

Bukkvoll er usikker på om separatistene har et ønske om å ta forstaden, eller om de bare ønsker å teste regjeringsstyrkene.

- Dette er et forsøk på å legge ytterligere press på Ukraina, for å komme med innrømmelser. Om beslutningen om dette ble tatt i Moskva eller av separatistene i Donetsk er ikke mulig å vite, sier han.

Sammenbrudd Kampene startet etter et møte i den såkalte koordineringsgruppa, der ukrainske og russiske militære møtes og samtaler om overholdelsen av våpenhvileavtalen fra Minsk i februar. Avtalen har aldri fungert ordentlig og det har vært en rekke brudd.

- Men dette er mer alvorlig, i og med at vi ser et planlagt angrep med større styrker enn før. Det er et ytterligere steg i retning av et endelig sammenbrudd for våpenhvilen, sier Bukkvoll.

Ingen av partene har sagt at de ikke lenger vil respektere avtalen, så på papiret er den fortsatt gyldig.

- Men slik det er nå er den uten kraft, sier FFI-forskeren.

Provokasjoner I Moskva tok i dag Putins regjering umiddelbart separatistenes side og anklaget de ukrainske regjeringsstyrkene for provokasjoner.

- I Moskva følger vi dette svært nøye og er dypt bekymret over provokasjonene til de ukrainske militære styrkene, sier den russiske talsmannen Dmitry Peskov.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at de som står bak ønsker å stanse framdriften av freds-samtalene.

I Washington får Moskva skylda.

- Russland har det direkte ansvaret for å forhindre disse angrepene og iverksette en våpenvile. Alle forsøk på å erobre ny grunn vil bli møtt med økte kostnader for Russland, sier talskvinne Marie Harf i det amerikanske utenriksdepartementet.

Russland er underlagt økonomiske sanksjoner fra USA og EU på grunn av sin rolle i Ukraina.

RUINER: Dette handlesenteret i Marjinka ble i dag totalødelagt av granatild. Foto: Alexander Ermochenko/EPA
RUINER: Dette handlesenteret i Marjinka ble i dag totalødelagt av granatild. Foto: Alexander Ermochenko/EPA Vis mer