Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grand Canyon-mysteriet er løst

Hvorfor har platået steget opp når jordskorpa ellers synker?

TURISTATTRAKSJON: Coloradoelva har skapt Grand Canyon-kløfta som er 349 kilometer lang og 1500 meter dyp og mellom seks og 29 kilometer bred. Foto: AP/Carson Walker
TURISTATTRAKSJON: Coloradoelva har skapt Grand Canyon-kløfta som er 349 kilometer lang og 1500 meter dyp og mellom seks og 29 kilometer bred. Foto: AP/Carson Walker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvorfor Colorado-platået ved Grand Canyon har hevet seg opp, mens den nederste delen av den sprø jordskorpa (lithosfæren) tilsynelatende synker i området, har lenge vært et mysterium, skriver Videnskab.dk.

I siste utgave av Nature hevder amerikanske forskere å ha funnet forklaringen, skriver ouramazingplanet.com.

Colorado-platået er området hvor Colorado-elva og den gigantiske Grand Canyon-kløfta skjærer seg gjennom i staten Arizona i USA.

Forstår prosessen Forskere ved Rice-universitetet i Texas er nå et skritt nærmere å forstå den geologiske prosessen som ligger bak det mystiske og vakre naturfenomenet.

Ved å kombinere en stor mengde seismologiske observasjoner fra ulike seismiske stasjoner med ultralydliknende bilder av Colorado-platået, har forskerne sett at den nederste delen av lithosfæren brekker av og «drypper» ned i den underliggende asthenosfæren, i et område like nord for Grand Canyon.

Oppdrift Sprø lithosfærestykker synker ned i den bløte og mobile delen av jordas mantel, som kalles asthenosfæren. På grunn av denne prosessen blir det mulig for den varme og bløte asthenosfæren å trenge opp under og delvis inn i den sprø lithosfæren.

Den bløtere asthenosfariske delen utvider seg og fungerer som ei bøye som gir oppdrift og løfter den stive lithosfæren, og dermed også Colorado-platået.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media