(Dagbladet): Hvorfor Colorado-platået ved Grand Canyon har hevet seg opp, mens den nederste delen av den sprø jordskorpa (lithosfæren) tilsynelatende synker i området, har lenge vært et mysterium, skriver Videnskab.dk.
I siste utgave av Nature hevder amerikanske forskere å ha funnet forklaringen, skriver ouramazingplanet.com.
Colorado-platået er området hvor Colorado-elva og den gigantiske Grand Canyon-kløfta skjærer seg gjennom i staten Arizona i USA.
Forstår prosessen Forskere ved Rice-universitetet i Texas er nå et skritt nærmere å forstå den geologiske prosessen som ligger bak det mystiske og vakre naturfenomenet.
Ved å kombinere en stor mengde seismologiske observasjoner fra ulike seismiske stasjoner med ultralydliknende bilder av Colorado-platået, har forskerne sett at den nederste delen av lithosfæren brekker av og «drypper» ned i den underliggende asthenosfæren, i et område like nord for Grand Canyon.
Oppdrift Sprø lithosfærestykker synker ned i den bløte og mobile delen av jordas mantel, som kalles asthenosfæren. På grunn av denne prosessen blir det mulig for den varme og bløte asthenosfæren å trenge opp under og delvis inn i den sprø lithosfæren.
Den bløtere asthenosfariske delen utvider seg og fungerer som ei bøye som gir oppdrift og løfter den stive lithosfæren, og dermed også Colorado-platået.