PÅ VEI HJEM: Den tiltalte musikeren hadde vært på nachspiel på Aker Brygge (bildet) da han havnet i slagsmål med den nå avdøde 45-åringen. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET
PÅ VEI HJEM: Den tiltalte musikeren hadde vært på nachspiel på Aker Brygge (bildet) da han havnet i slagsmål med den nå avdøde 45-åringen. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADETVis mer

Grand Prix-deltaker risikerer ti års fengsel for dødsvold

45-årig mann fra Kristiansund døde i basketak på Aker Brygge. - Tiltalte er dypt ulykkelig, sier advokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tidligere Grand Prix-deltaker i 30-åra risikerer ti års fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge når saken hans nå kommer opp for Oslo tingrett.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette før saken er oppe, sier den tiltalte mannen til Dagbladet.

Falt bakover Det var i 06-tida lørdag 14. mai i fjor at det kom til et slagsmål mellom den tiltalte og en 45-årig mann fra Kristiansund. Slagsmålet endte med at 45-åringen falt bakover og slo hodet i asfalten slik at han pådro seg omfattende hjerneskader.

Kristiansunderen døde av de omfattende skadene ettermiddagen etter, uten å ha fått tilbake bevisstheten.

Den tiltalte musikeren har forklart at han var på vei hjem etter et nachspiel på Aker Brygge, men at han i krysset Fjordalleen/Stranden ble angrepet av den for ham ukjente 45-åringen.

Overvåkingsbilder politiet har sikret seg fra åstedet, viser de to mennene tildele hverandre en rekke slag og spark - før altså avdøde går i bakken og blir liggende.

På frifot Den tiltalte meldte selv fra om hendelsen. Han befant seg på åstedet sammen med vektere og lot seg pågripe da politiet ankom, men ble løslatt etter én dags forvaring.

Den tidligere Grand Prix-deltakeren er forblitt på frifot etter hendelsen, og har fortsatt å være aktiv i musikklivet. Nå kan den tidligere ustraffede mannen altså bli idømt ti års fengselsstraff, i henhold til straffelovens paragraf 229.

- Han er dypt ulykkelig over det som er skjedd, sier musikerens forsvarer Arild Holden til Dagbladet.

Holden betegner saken som «veldig spesiell på alle måter».

- Det er mange spørsmål som melder seg her; blant annet mangler overvåkingsvideoen lyd, slik at man ikke vet hva som ble sagt, sier advokaten.

- Ikke lett match Han varsler at rettssaken, som er berammet til to dager, «ikke blir noen lett match» for påtalemakten; det kan blant annet bli aktuelt å påberope nødrett.

- Klienten min har fortalt at han ble angrepet to ganger av 45-åringen. Videre er det ikke sikkert at riktig lovbestemmelse er brukt, sier Holden.

Han tror straffelovens paragraf 228, som omhandler legemsfornærmelse og har lavere strafferammer, muligens kunne vært anvendt. Likevel er han ikke overrasket over at aktoratet har lent seg på naboparagrafen.

- I liknende saker der folk har falt og slått hodet i fortauskanten under slagsmål, er 229 blitt hyppig brukt. Men man kan aldri være sikker på hva som skjer under et slikt basketak, sier advokaten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra aktoratet.