Grande-løfte: Gratis kjernetid i SFO/AKS

Venstre-leder Trine Skei Grande håper å snu Venstre-motvinden med et nytt løfte om gratis kjernetid i SFO.

ALLE GUTTA: Venstre-leder Trine Skei Grande lanserer tre tiltak for å få løfte guttene i skolen. Foto: Lars Eivind Bones
ALLE GUTTA: Venstre-leder Trine Skei Grande lanserer tre tiltak for å få løfte guttene i skolen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grande lanserer tre grep for skolegutter når hun går på talerstolen og åpner Venstres landsmøte på Hell i ettermiddag.

– Vi må ta noen kraftige grep for å løfte guttene i skolen, sier Grande til Dagbladet.

I landsmøtetalen vil Grande lansere fleksibel skolestart, styrking av spesialundervisningen og gratis kjernetid i SFO (AKS i Oslo) som nye satsingsområder for Venstres skolepolitikk.

Gleder seg

Opptakten til landsmøtehelga i Trøndelag har vært lite lystig for Grande. Velgerne vender Venstre ryggen, de vender Grande ryggen og internt i partiet snakkes det høyt om hvem som skal overta.

– Stemningen er mye bedre enn dere i pressen tror. Jeg gleder meg faktisk litt til landsmøtet, hevder Grande.

– Nå skal vi bruke landsmøtet til å motivere folk til å drive valgkamp ved å vise fram at all politikk er lokal. Vi må binde sammen partiet og finne tilbake til Venstres grunnsjel. Det håper jeg å vise fram i talen, tilføyer hun.

Suppe og tilsyn

Venstre viser til at partiet har forhandlet fram gratis kjernetid i barnehager for de vanskeligst stilte og utvidet ordningen i hver eneste budsjettrunde. Nå er hun klar for neste trinn – SFO.

– Det er store forskjeller i bruken av SFO ut fra foreldrenes inntekt. SFO gir et fellesskap, men det bare blir for noen få. Og de som trenger tilbudet mest, bruker det minst, sier Grande.

– I tillegg må vi bedre kvaliteten til å være noe mer enn posesuppe og tilsyn, sier hun.

Fattigdomsfelle

Partilederen ser også for seg at leksehjelp og fysisk aktivitet kan bli en del av et forbedret tilbud, men avviser at Venstre med det åpner for heldagsskolen.

– Nei, det skal fortsatt være frivillig. Men vi håper å motivere så mange som mulig til å bruke tilbudet, sier hun.

Arbeiderpartiets oppvekstutvalg har på sin side foreslått gratis kjernetid på ti timer i uka på Aktivitetsskole (AKS) til alle elver fra 1. til 4. klasse. Kjernen er universelle tjenester og ikke behovsprøvde tilbud.

– Når man argumenterer mot behovsprøvde tilbud med å si at det er en fattigdomsfelle, så forholder man seg til mennesker på makronivå og ikke dem dette gjelder. Alenemødre kommer seg ikke ut i jobb fordi de ikke får hodet nok over vannet og ta de skrittene som skal til, mener Grande.

Fleksibel start

Grande mener at fleksibel skolestart vil gjøre at flere gutter lykkes i skolen.

– Vi vet at det er store forskjeller på modenhet i barn som er født i januar og barn som er født i desember. Størst er forskjellen mellom ei jente født i januar og en gutt født i desember. Derfor er ikke det viktigste at alle barn starter på skolen den høsten og i det kalenderåret de fyller 6, men når de faktisk er klar for det, sier Grande til Dagbladet.

Hun vil også ha partiet med seg på å jobbe for et løft i spesialundervisningen:

– Sju av ti barn som får spesialundervisning er gutter. Og når kjønnsforskjellene forverres med åra, er det et tegn på at undervisningen ikke virker, sier Grande.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer