Grande møter narko-opprør i eget parti

Krefter i Venstre vil tillate LSD og cannabis. Trine Skei Grande er uenig, men roser engasjementet for en mer human ruspolitikk.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Venstres landsmøte skal til helgen vurdere et forslag om å legalisere enkelte narkotiske stoffer.

I praksis betyr forslaget at det tillates salg av brukerdoser av cannabis, khat og LSD på utsalgssteder, for eksempel etter modell fra Vinmonopolet.

- Vi har i dag et digert svart marked som domineres av kriminelle. De tilbyr farlige rusmidler til svake grupper, og dette klarer vi ikke å løse med den rusreformen som det jobbes med nå. Det trenges også andre virkemidler, sier Sveinung Rotevatn til Dagbladet.

Trygg regulering

Regjeringen har satt ned et rusreformutvalg som skal meisle ut landets nye ruspolitikk. Behandling, ikke straff, er hovedfokuset for utvalget. Å legalisere rusmidler, ligger derimot ikke i utvalgets mandat. Helseminister Bent Høie (H) avviste kategorisk all snakk om legalisering da Dagbladet intervjuet ham om rusreform nylig.

Sveinung Rotevatn tror likevel at det er fullt mulig å selge narkotika lovlig og trygt i Norge. Han peker på Canada og delstater i USA, hvor cannabis er legalisert, men bruken ikke har økt særlig.

- Vi skal se om vi kan regulere noen av de rusmidlene som er minst farlige på en annen måte enn i dag, på en måte som er trygt for folk. Det synes jeg Venstres landsmøte skal ha et åpent sinn for å diskutere, sier Rotevatn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer