Grande møter narko-opprør i eget parti

Krefter i Venstre vil tillate LSD og cannabis. Trine Skei Grande er uenig, men roser engasjementet for en mer human ruspolitikk.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Venstres landsmøte skal til helgen vurdere et forslag om å legalisere enkelte narkotiske stoffer.

I praksis betyr forslaget at det tillates salg av brukerdoser av cannabis, khat og LSD på utsalgssteder, for eksempel etter modell fra Vinmonopolet.

- Vi har i dag et digert svart marked som domineres av kriminelle. De tilbyr farlige rusmidler til svake grupper, og dette klarer vi ikke å løse med den rusreformen som det jobbes med nå. Det trenges også andre virkemidler, sier Sveinung Rotevatn til Dagbladet.

Trygg regulering

Regjeringen har satt ned et rusreformutvalg som skal meisle ut landets nye ruspolitikk. Behandling, ikke straff, er hovedfokuset for utvalget. Å legalisere rusmidler, ligger derimot ikke i utvalgets mandat. Helseminister Bent Høie (H) avviste kategorisk all snakk om legalisering da Dagbladet intervjuet ham om rusreform nylig.

Sveinung Rotevatn tror likevel at det er fullt mulig å selge narkotika lovlig og trygt i Norge. Han peker på Canada og delstater i USA, hvor cannabis er legalisert, men bruken ikke har økt særlig.

- Vi skal se om vi kan regulere noen av de rusmidlene som er minst farlige på en annen måte enn i dag, på en måte som er trygt for folk. Det synes jeg Venstres landsmøte skal ha et åpent sinn for å diskutere, sier Rotevatn.

- Helseministeren er tydelig på at han ikke støtter legalisering. Da er vel denne kampen fånyttes?

- For to år siden sa de fleste i Høyre at de ikke støttet avkriminalisering av rusmidler, heller. Men på dette feltet skjer ting raskt! Vi får hele tiden mer og mer kunnskap om hvor mislykket dagens ruspolitikk er, sier Rotevatn.

Grande støtter ikke legalisering

Partileder Trine Skei Grande sier hun ikke ligger på samme legaliseringslinje som Rotevatn og andre i partiet.

- Jeg tror ikke Venstres landsmøte kommer til å vedta legalisering av narkotiske stoffer, sier hun til Dagbladet.

Skei Grande hevder samtidig at alkohol er mer skadelig enn mange av rusmidlene som i dag er ulovlig i Norge.

- Alkoholen fører til flere skader i samfunnet enn mange av rusmidlene som er forbudt i Norge. Jeg håper vi kan legge noen av fordommene i ruspolitikken bak oss. På Venstres landsmøte skal vi få en skikkelig debatt om dette, sier hun til Dagbladet.

Forby bort rusmisbruk

Venstre-lederen sier også at hun støtter engasjementet fra Rotevatn, Grimstad og de andre, selv om hun altså ikke støtter legalisering.

- I Venstre er vi utålmodige for å få bedre vilkår for rusmisbrukerne. Den utålmodigheten gir for noen utslag i et ønske om legalisering. Vi har sett at en mislykket ruspolitikk har ført til overdoser og tragedier, og skapt kriminelle strukturerer vi ikke ønsker oss. Det vil vi gjøre noe med.

Hun oppsummerer Norges ruspolitikk de siste tiårene på følgende måte:

- Vi har trodd at vi skal forby bort rusmisbruk og endte på toppen av overdosestatistikken. Norge har dyttet rusmisbrukerne unna og behandlet dem som kriminelle. For ikke så lenge siden synes folk narkomane bare var skumle, men i dag vet vi at det er snakk om syke mennesker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer