Grande satser på biobuss og urkorn

Venstre må et helt år tilbake i tid for å finne en måned der partiet lå over sperregrensen. Men partileder Trine Skei Grande har en plan.

SE TV: Venstres halvårige pressekonferanse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Statsminister Erna Solbergs blåmalte kampanjebuss presterte å bryte trafikkreglene og bulke da Høyres valgkamp fikk en humpete start i går.

Kulturminister Grande kjørte også buss når det i dag var Venstres tur til å oppsummere det siste halve året.

Venstre-lederen inviterte pressen med i en biodrevet rødmalt Ruter-buss. Målet for turen: Den urbane åkeren Losæter, en grønn lunge midt i en tidligere trafikkmaskin i Bjørvika. Her dyrkes urkorn og bær, et fugleskrelser vaier svakt med skjorteermene.

«Ræva» målinger

Så langt har det grønnfargede Venstre fått liten uttelling av å bli med i regjering.

Det siste året har meningsmålingene gått fra midt på 3-tallet til lavt på 2-tallet. Aldri over sperregrensen. Aldri inne på Stortinget med mer enn to representanter, dersom målingene hadde vært valg.

- Husker du sist Venstre lå over sperregensen på snittet av målingene, Grande?

- Jeg følger ikke så godt med på de løpende målingene at jeg kan si det. Men jeg har vært med på tider med svake målinger og et løft i et valg mange ganger. Jeg vet hvordan vi skal få det til, sier Grande.

Da Grande møtte sitt eget landsstyre for snart to uker siden, oppsummerte hun de siste meningsmålingene som «ræva».

Hun varslet samtidig tydeligere markeringer av rene Venstre-saker.

Bompenger og klimastreik

Grande startet pressekonferansen med å peke ut mot Eurpa, der hun mener det feier en grønn og liberal bølge.

- I alle andre and gjør grønne og liberale partier det bra. Her i Norge har vi stor utålomidighet blant klimastreikende ungdommer, og så har vi altså fått en bompengedebatt. Det er dette det kommende valget vil handle om, sier hun.

- Vi ønsker å være det borgerlige partiet med en grønn profil. Vi lever i en tid der vi trenger noen som ser det grønne behovet og i tillegg har en næringspolitikk som finner de gode løsningene – både for klima og miljø, utdyper Venstre-lederen.

Nær halvert

Resultatet har så langt latt vente på seg. Dagbladets stortingsvalgsmåling for juni gir Venstre 2,3 prosent - opp 0,3 prosentpoeng fra rekordlave mai.

På kommunebarometer som Ipsos har utarbeidet for Dagbladet er Venstre nær halvert fra 5,5 prosent i 2015 til 2,9 prosent nå.

Grande har med seg nestleder Ola Elvestuen og Venstres toppkandidater i Oslo, Trondheim og Bergen til dagens pressekonferanse.

Skutt ned av Erna

Et eksempel på den type tydelige markeringer som Grande varslet i talen til landsstyret, sto Elvestuen i bresjen for da han i et intervju med Dagbladet denne uka varslet at Norges ambisiøse mål om å kutte utslippa av klimagasser med 90-95 prosent i 2050, skal skje uten kvotekjøp.

Statsministeren var imidlertid raskt på banen og tonet ned ambisjonene. I et intervju i Politisk kvarter fredag morgen, sa Solberg:

- Jeg ville ikke låst meg så bombastisk.