Grande-tiltalte erklærte seg skyldig

En av de to hovedtiltalte i den såkalte Grande-saken, erklærte seg i dag skyldig i å ha bortført og mishandlet til døde den tidligere politimannen og forretningsmannen Geir Grande. Grande forsvant sporløst høsten 1996, og liket er ikke funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En annen tiltalt erklærte seg skyldig i å ha bortført Grande, mens en tredje erklærte seg delvis skyldig i bortføringen. Resten erklærte seg ikke skyldige. Advokat Mona Høiness, som forsvarer den ene av de tiltalte, sier at forsvarerne regner med flere frifinnelser.

Den opprinnelige tiltalen omfattet ti personer, men da rettssaken startet i Oslo byrett i dag satt bare ni på tiltalebenken. Den siste døde før saken startet.

Slått i hjel

Tiltalene mot de ni - sju menn og to kvinner - består av tre punkter: Legemsbeskadigelse med døden til følge, legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter og bortføring.

Påtalemyndigheten mener at to av de tiltalte, en ung mann og en ung kvinne, bortførte og mishandlet Grande slik at han døde. Resten er tiltalt for medvirkning.

Følte seg lurt

Ifølge aktor startet saken med at Grande traff en gammel bekjent på en klassefest. Han formidlet kontakt med en mann fra Kristiansand som investerte 150 000 kroner i et spritsmuglerprosjekt som Grande hadde på gang. Men det ble ikke noe av smuglingen, og kristiansanderen følte seg lurt. Han engasjerte derfor en Oslo-mann for å skremme Grande.

Sammen med en annen tiltalt kidnappet Oslo-mannen Grande da han var i ferd med å forlate sin egen bolig.

- Grande ble påsatt håndjern, fikk tape over øynene og ble kjørt bort til et lite gårdsbruk. Her ble han mishandlet av flere av de tiltalte, sa aktor.

Senket i Øyeren

Da de to som kidnappet Grande forlot stedet, ble han ifølge aktor overlatt til noen andre som skulle ta vare på ham. Det var da den mannlige hovedtiltalte, ruset på amfetamin, skal ha slått en geværkolbe mot hodet til Grande slik at han døde. Deretter ble liket senket i Øyeren.

Etter at de tiltalte hadde forklart seg for politiet ble det satt i gang et storstilt søk. Søket kostet om lag 1,5 millioner kroner, men liket ble ikke funnet. Oslo byrett har satt av en måned til behandling av saken.

BRUTALT: Aktor Bjørn Soknes mener at den tidligere politimannen og forretningsmannen Geir Grande døde etter å ha blitt slått i hodet med en geværkolbe.