Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grande trekker seg

Trine Skei Grande trekker seg som statsråd og Venstre-leder. Det avslører hun i et intervju med VG.

Onsdag ettermiddag varsler Trine Skei Grande at hun trekker seg som statsråd og Venstre-leder. Det er foreløpig ikke bestemt hvem som vil etterfølge henne.

- I løpet av helgen har jeg kommet til at det beste er at noen andre slipper til, selv om jeg ikke vet hvem det er, sier Grande i et intervju med VG.

- Seinere i dag kommer jeg til å ringe valgkomiteens leder og si at de må lage en ny innstilling. Jeg tror ikke lenger at jeg kan bringe dette sammen, slik jeg hadde håpet. Nå må valgkomiteen lage en ny plan, sier Grande.

ELVESTUEN: Ola Elvestuen svarer i dag på kritikken han rettet mot partileder Trine Skei Grande i et intervju med TV2. Video: Arnhild Kristiansen Vis mer

Innstilling

Valgkomiteen i Venstre kom torsdag i forrige uke med sin innstilling til ny partiledelse, og foreslo da at Grande skulle fortsette som partileder, samtidig som klimaminister Sveinung Rotevatn og kulturminister Abid Raja ble foreslått som nye nestledere.

Samme dag ba Hallstein Bjercke og Marit Vea, henholdsvis leder og nestleder i Venstres bystyregruppe i Oslo, henne om å trekke seg.

- Trine har vært en fantastisk politiker for Venstre. Hun er en fantastisk statsråd. Men jeg tror tiden hennes som partileder, bør være forbi. Jeg tror ikke hun kan klare å gjenreise den autoriteten integriteten og tilliten du må ha for å kunne være en god partileder for Venstre framover, sa Bjercke til Dagbladet.

SKRYT: Abid Raja og Trine Skei Grande har en historie med uenigheter og åpne krangler i partiet, men snakker nå varmt om hverandre etter at de begge ble innstilt til ledergruppen av Venstres valgkomité. Video: Nina Hansen. Reporter: Steinar Suvatne. Vis mer

Misnøye

På flere nivåer i partiet har det vært misnøye med Grande over tid, men det var først etter at hun stokket om på hele Venstres regjeringslag i januar at stemningen for alvor snudde blant hennes gamle venner og støttespillere.

At så mange med tilknytning til Oslo Venstre ble vraket og måtte vike, provoserte mange av dem. Særlig var det vrakingen av klimaminister Ola Elvestuen de reagerte på.

Han tok selv bladet fra munnen i et oppsiktsvekkende intervju med TV 2.

- Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre egen posisjon, sa han.

Elvestuen fulgte opp overfor Dagbladet:

- Den endringen som skjedde i januar, var jeg helt uenig i. Hvordan det skjedde og måten det ble gjort på. Jeg mener at dette var en taktisk beslutning med tanke på hvordan sammensetningen skulle bli på landsmøtet, og det er det jeg har sagt om det, sa han.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

Avviste etter valget

Trine Skei Grande måtte også svare på spørsmål om egen avgang etter at Venstre gikk på et skuffende resultat under kommunevalget 2019. Venstre endte med et dårligere resultat enn i kommunevalget i 2015.

Er dette ditt siste valg som partileder?

- Nei, nei nei, svarte Skei Grande kontant på spørsmål fra Dagbladet.

- Er dere valgets største tapere?

- Nei, det er andre partier som går tilbake mye mer i prosent enn oss.

Hele Norges coronakart