Grande-vitne rått mishandlet

Et vitne i Geir Grande-rettssaken ligger hardt skadd på Moss sykehus. Mannen skal ha blitt mishandlet av en kvinnelig tiltalt. Han truet med å knytte henne tett til forsvinningen og mishandlingen av ekspolitimannen og forretningsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele går satt den 21 år gamle kvinnen på tiltalebenken i Oslo byrett, sal 227, mistenkt for medvirkning til frihetsberøvelse av ekspolitimann og forretningsmann Geir Grande. Da rettsforhandlingene ble avsluttet i går, måtte kvinnen gå en etasje ned og møte i forhørsretten. Her ble hun varetektsfengslet for to uker, mistenkt for å ha mishandlet et sentralt vitne i saken.

Motivet for angrepet skal ifølge politiet være at vitnet har truet med å gi retten nye opplysninger om kvinnens medvirkning til Grandes forsvinning. Politiet antar at Grande er død.

Drapsforsøk?

Grande forsvant sporløst høsten 1996 etter å ha vært involvert i diverse tvilsomme spritsmuglersaker. Liket er ikke funnet.

- Offeret skal ha blitt oppsøkt av 21-åringen, hennes kjæreste og en mann til natt til torsdag. Kvinnen dro sin ekskjæreste ut fra boligen. Utenfor gikk gjengen til angrep på ham med en «Maglite»-lommelykt. Han ble påført flere slag og stikk mot hodet og kroppen, og besvimte under mishandlingen, sier politifullmektig Christian Arnkværn ved Moss politidistrikt.
Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, skal 34-åringen ha svevd melllom liv og død i flere døgn etter mishandlingen. Da han våknet på sykehuset lørdag, skal han ha avslørt gjerningsmennene.

21-åringen nekter befatning med saken, men ble likevel varetektfengslet for to uker. De to andre i gjengen er varetektsfengslet for fire uker.

Slått i hel

Noen timer tidligere hadde 21-åringen erklært seg ikke skyldig i mishandlingen og kidnappingen av Oslo-mannen Geir Grande. Sammen med en annen kvinne og sju menn, står 21-åringen tiltalt i den omfattende straffesaken.

En av de to hovedtiltalte, en 25 år gammel mann fra Romerike, erklærte seg skyldig i å ha bortført og mishandlet Grande til døde. En annen tiltalt erklærte seg skyldig i bortføringen, mens en tredje erklærte seg delvis skyldig. Resten erklærte seg ikke skyldige.

Startet på klassefest

Ifølge vitneforklaringer skal Grande-saken ha startet da to bekjente møttes på en klassefest i Kristiansand høsten 1996. En 27 år gammel dørvakt fra Kristiansand ønsket å investere 150000 kroner i et spritsmuglerprosjekt som ble omtalt på festen. Prosjektet skulle gi en avkastning på 650000 kroner. Men prosjektet uteble, og mannen følte seg lurt. Han engasjerte en Oslo-mann i 30-årene for å skremme Grande og få tilbake pengene. Sammen med en 20-åring ble Grande kidnappet i Oslo og kjørt til Nordby bruk i Rælingen. Her ble han mishandlet på det groveste av flere av de tiltalte.

Han ble seinere overlatt til fire ungdommer i huset. Da Grande våknet etter mishandlingen, skal den mannlige hovedtiltalte, ruset på amfetamin, ha slått en geværkolbe mot hodet til Grande slik at han døde. Deretter ble liket senket i Øyeren. Liket ble aldri funnet. Oslo byrett har satt av 20 dager til saken.