AVVISER DAGBLADET :  Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, aviste på pressekonferanse påstandene i Dagbladet om amerikansk overvåkning.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AVVISER DAGBLADET : Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, aviste på pressekonferanse påstandene i Dagbladet om amerikansk overvåkning. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Grandhagen eksponerer Norge for terrorangrep

NUPI-forsker Henrik Thune mener E-tjenesten handlet i panikk da de blottla sine arbeidsmetoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ble overrasket over den store åpenheten til Etterretningstjenestens sjef generalløytnant Kjell Grandhagen, da han fortalte om etterretningssamarbeidet med amerikanske NSA, sier Henrik Thune. '

Thune er forsker på Norsk utenrikspolitisk institutt med Midtøsten som en av sine spesialiteter.

Dagbladets oppslag
Det var etter Dagbladets oppslag tirsdag om at 33 millioner nordmenn var overvåket av NSA over en periode på 30 dager, at Grandhagen hastig kalte sammen til en pressekonferanse der han sa at materialet Dagbladet presenterte stammet fra E-tjenesten, og at det var materiale som dreide seg om norsk utenlandstjeneste, særlig i Afghanistan, og terrorbekjempelse, og ikke om overvåking av norske borgere.

Henrik Thune er særlig overrasket over Grandhagens åpenhet fordi det kan gjøre Norge, eller norske mål i utlandet, mer sårbare for terror. Grandhagen sa blant annet at E-tjenestens arbeid hadde reddet liv. Sammenhold med Grandhagens redegjørelse for det omfattende samarbeidet med amerikansk etterretning kan noen trekke den slutning at norsk etterretning har bidratt til å kartlegge islamister, og for eksempel til amerikanske droneangrep i Afghanistan og Pakistan.

- Det er en fare for at Grandhagens åpenhet eksponerer Norge for terror, åpenheten hans har potensielle risker, sier Thune.

Gikk til motangrep
Dagbladets opplysninger er en del av varsleren Edward Snowdens materiale etter at han hoppet av, først til Hong Kong, og så til Russland i sommer. Materialet har vært offentliggjort i mange land, blant annet i NATO-landene Tyskland, Frankrike, Spania og Nederland. Men ikke i noe land har etterretningen reagert med en slik åpenhet som det Grandhagen gjorde.

- Men mest av alt synes jeg åpenheten virker litt panikkaktig, at det var avgjørende for Grandhagen å slukke den brannen som Dagbladets oppslag hadde skapt. Det virker som han tenkte mer på det innenrikspolitiske klimaet, enn på de utenrikspolitiske konsekvensene av sine uttalelser, sier Henrik Thune.

Grandhagen svarer
Sjefen for E-tjenesten mener at han ikke hadde noe annet valg enn å fortelle sin versjon av saken etter Dagbladets oppslag.

- Jeg har selvfølgelig vurdert alle aspekter ved uttalelsene som er gitt i forbindelse med denne saken. I denne situasjonen vurderte jeg det som både uklokt og feil og ikke gå ut å redegjøre for tematikken, når Dagbladet sin informasjon var så feil og misvisende som den var. Det er ikke Etterretningstjenesten som har brakt denne tematikken i mediene sitt søkelys, men det har ufrivillig blitt vår jobb og gi et sannferdig bilde av hva dette faktisk er, sier sjefen for Etterretningstjenesten generalløytnant Kjell Grandhagen. 

OVERRASKET : NUPI-forsker Henrik Thune. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
OVERRASKET : NUPI-forsker Henrik Thune. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer