Grandhagen slår tilbake mot EOS-Løwer

E-tjenesten uenig med deler av EOS-utvalgets rapport.

- SOM FORVENTET: Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, skriver i en pressemelding at han er glad EOS-utvalget har undersøkt kildearkivet og funnet at de ikke har brutt norsk lov. Han er samtidig uenig i noe av utvalgets kritikk og benytter samtidig anledningen til å refse Dagbladet og NRK som skrev om arkivet i august i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- SOM FORVENTET: Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, skriver i en pressemelding at han er glad EOS-utvalget har undersøkt kildearkivet og funnet at de ikke har brutt norsk lov. Han er samtidig uenig i noe av utvalgets kritikk og benytter samtidig anledningen til å refse Dagbladet og NRK som skrev om arkivet i august i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsvarets etterretningstjeneste ved sjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, er uenig med deler av EOS-utvalgets konklusjon i sin rapport om E-tjenestens kilder.

Grandhagen og Etterretningstjenesten skriver i en pressemelding at de er uenig med EOS-utvalgets påpekning angående det de mener er et uklart hjemmelsgrunnlag for å behandle personopplysninger om kilders nærstående. Altså familie eller nære.

- Etterretningstjenesten deler ikke utvalgets syn om at hjemmelsgrunnlaget er tvilsomt, og peker på at lov om Etterretningstjenesten § 4 annet ledd klart forutsetter at informasjon om norske personer kan behandles «dersom informasjonen har direkte tilknytning til ivaretakelsen av Etterretningstjenestens oppgaver etter § 3 eller er direkte knyttet til en slik persons arbeid eller oppdrag for Etterretningstjenesten.» Tjenesten vil likevel ta initiativ til en avklaring av dette forhold, skriver Grandhagen.

Etterretningstjenesten tar samtidig selvkritikk på at de de har behandlet opplysninger som er irrelevante og unødvendige i enkelte tilfeller.

- Tjenesten deler utvalgets syn på dette punkt, og har tidligere i år iverksatt interne tiltak for å forbedre interne rutiner og prosedyrer for blant annet sletting av informasjon som ikke tilfredsstiller kravene til nødvendighet og relevans, heter det i pressemeldinga.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer