<strong>- SOM FORVENTET:</strong> Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, skriver i en pressemelding at han er glad EOS-utvalget har undersøkt kildearkivet og funnet at de ikke har brutt norsk lov. Han er samtidig uenig i noe av utvalgets kritikk og benytter samtidig anledningen til å refse Dagbladet og NRK som skrev om arkivet i august i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- SOM FORVENTET: Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, skriver i en pressemelding at han er glad EOS-utvalget har undersøkt kildearkivet og funnet at de ikke har brutt norsk lov. Han er samtidig uenig i noe av utvalgets kritikk og benytter samtidig anledningen til å refse Dagbladet og NRK som skrev om arkivet i august i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Grandhagen slår tilbake mot EOS-Løwer

E-tjenesten uenig med deler av EOS-utvalgets rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsvarets etterretningstjeneste ved sjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, er uenig med deler av EOS-utvalgets konklusjon i sin rapport om E-tjenestens kilder.

Grandhagen og Etterretningstjenesten skriver i en pressemelding at de er uenig med EOS-utvalgets påpekning angående det de mener er et uklart hjemmelsgrunnlag for å behandle personopplysninger om kilders nærstående. Altså familie eller nære.

- Etterretningstjenesten deler ikke utvalgets syn om at hjemmelsgrunnlaget er tvilsomt, og peker på at lov om Etterretningstjenesten § 4 annet ledd klart forutsetter at informasjon om norske personer kan behandles «dersom informasjonen har direkte tilknytning til ivaretakelsen av Etterretningstjenestens oppgaver etter § 3 eller er direkte knyttet til en slik persons arbeid eller oppdrag for Etterretningstjenesten.» Tjenesten vil likevel ta initiativ til en avklaring av dette forhold, skriver Grandhagen.

Etterretningstjenesten tar samtidig selvkritikk på at de de har behandlet opplysninger som er irrelevante og unødvendige i enkelte tilfeller.

- Tjenesten deler utvalgets syn på dette punkt, og har tidligere i år iverksatt interne tiltak for å forbedre interne rutiner og prosedyrer for blant annet sletting av informasjon som ikke tilfredsstiller kravene til nødvendighet og relevans, heter det i pressemeldinga.

- Ikke brutt loven Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) konkluderer i dag med at Forsvarets etterretningstjeneste ikke har brutt gjeldende regelverk når det gjelder deres kildearkiv.

EOS-utvalget mener likevel at E-tjenesten har opptrådt tvilsomt. I rapporten går det fram at EOS-utvalget mener E-tjenesten har gått for langt i å samle inn informasjon om kilder og deres familier.

«Utvalget mener det er behandlet enkelte opplysninger om noen kilder og deres nærstående som tjenesten burde avstått fra å behandle», heter det i rapporten, som ble overlevert til Stortinget for kort tid siden.

- Som forventet Generalløytnant Kjell Grandhagen skriver i pressemeldingen at han er glad for undersøkelsene.

- Jeg er meget glad for at utvalget har gått grundig inn i saken, og at Stortingets uavhengige kontrollinstans nå så tydelig kan bekrefte at tjenesten har gjennomført virksomheten i samsvar med lov og instruks, skriver E-sjefen.

- EOS-utvalgets konklusjon er som forventet, og samsvarer godt med den offentlige redegjørelsen jeg ga om saken i august. Vi overvåker ikke nordmenn i Norge, skriver Grandhagen.
 
- Tid for refleksjon NRK og Dagbladet meldte i august i år at EOS-utvalget valgte å undersøke og inspisere Etterretningstjenestens «Fagarkiv», som har lagret mengder med personopplysninger om flere enn 400 nordmenn som E-tjenesten har ønsket å rekruttere eller beholde som kilder.

Grandhagen skriver i dagens pressemelding at flere norske medier framsatte påstander om at E-tjenesten skulle ha brutt norsk lov.

- Og flere norske medier brukte «krigsoverskrifter» i omtalen av saken, skriver Grandhagen, før han refser nettopp Dagbladet og NRK:

- Dagbladet og NRK fant det endog nødvendig, til tross for at de ble bedt om å la det være, å avsløre en av tjenestens sensitive og hemmelige lokasjoner, noe som har påført tjenesten betydelig skade. Tiden er kanskje inne for refleksjon i disse redaksjonene, skriver han i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer